Knjižnica

print

 

Knjižnica UP FHŠ je del Univerzitetne knjižnice Univerze na Primorskem (UP UK) in šteje okrog 13.000 enot gradiva, predvsem s področij geografije, zgodovine, antropologije, arheologije, sociologije ter jezikoslovja. Knjižnica jenamenjena študentom in profesorjem UP FHŠ, včlanijo pa se lahko tudi drugi zainteresirani zunanji uporabniki.


OBVESTILA

 

Knjižnica FHŠ bo jutri, torek, 22. 6. 2021, zaradi odsotnosti odprta po skrajšanem urniku od 8.00 do 12.00.

Hvala za razumevanje.

 


IZOBRAŽEVANJE UPORABNIKOV

 

Spoštovani,

od januarja 2021 na UP UK deluje skupna informacijska služba. Njene glavne naloge so posredovanje informacij uporabnikom vseh knjižnic na UP, izobraževanje in spodbujanje informacijske pismenosti uporabnikov. Dejavnosti informacijske službe se bodo začele izvajati v februarju 2021 in se bodo zaradi trenutnih razmer v državi osredotočile na posredovanje informacij ter izvedbo izobraževanj v spletnem okolju. Dejavnosti informacijske službe UP UK bo izvajala in koordinirala Tina Lekan Kraševec iz Skupne knjižnice UP FM in UP PEF, s pomočjo vodstva UP UK in zaposlenih v posameznih knjižnicah.

Osnovne dejavnosti informacijske službe UP UK bodo redno izobraževanje in virtualna INFO točka knjižnice za uporabnike vseh knjižnic na UP.

Na spletni strani UP UK je že oblikovan zavihek z informacijami za uporabnike: https://www.upr.si/si/univerza/univerzitetna-knjiznica/izobrazevanje-uporabnikov/

Na njem bodo sproti objavljene sveže informacije. Za vprašanja uporabnikov je odprt naslednji e-naslov: izobrazevanje_uk@upr.si.


DELOVANJE KNJIŽNICE UP FHŠ

in IZPOSOJA GRADIVA v času epidemijetop

Obveščamo vas, da je knjižnica ponovno odprta po sledečem urniku:

Ponedeljek - četrtek: 10.00 - 12.00 ter 12.30 - 15.00

Petek: 8.00 - 13.00

 

NAROČANJE GRADIVAtop

Dostop do gradiva v prostem pristopu še ni možen.

Prosimo vas, da gradivo predhodno naročite po e-pošti (knjiznica@fhs.upr.si) in ga prevzamete po prejetem pozitivnem odgovoru.

Naročila za gradivo pošljite po e-pošti (knjiznica@fhs.upr.si). Pišite nam z vašega univerzitetnega naslova (stevilka@student.upr.si). V sporočilu navedite: ime in priimek, vpisno številko, COBISS ID in signaturo gradiva, avtorja in naslov gradiva. Predhodno tudi preverite, če je gradivo prosto za izposojo.

Primer navedbe podatka iz kataloga COBISS:

Allen: Mediterranean ecogeography

COBISS.SI-ID 16966498;

911 ALLEN H.D. Mediterranean

 

VRAČILO GRADIVAtop

Gradivo lahko vrnete v času delovanja knjižnice.

 

ČITALNICAtop

Od 24.5.2021 dalje bo možna tudi uporaba čitalnice za študij.

Za obisk čitalnice je za zaposlene in študente obvezen tedenski negativni HAT test oz. potrdilo o prebolevnosti ali cepljenju.

 

Še vedno veljajo ukrepi prosti širjenju COVID-19:

V prostore vstopajte le, če ste zdravi. Ob vstopu si je treba razkužiti roke, nošnja maske je obvezna v vseh notranjih prostorih UP. Prosimo, da upoštevate medsebojno varnostno razdaljo 1,5 m.

 

Študentska izkaznica velja tudi kot članska izkaznica za knjižnico. V primeru, da študentske izkaznice še nimate (velja za študente prvih letnikov), si lahko izposodite gradivo ob predložitvi osebnega dokumenta s sliko.

Študenti si lahko izposojajo gradivo v vseh oddelkih Univerzitetne knjižnice (UP UK): Knjižnica FHŠ, Knjižnica FM in PEF, Knjižnica TeMeNa (FAMNIT), Knjižnica FVZ, Knjižnica FTŠ.

Za informacije smo dosegljivi na tel. št. 05/ 663 77 55 in e-naslovu knjiznica@fhs.upr.si.

 

 

E-VIRItop

Vabimo vas k uporabi naših E-virov, kjer najdete številne e-knjige, spletne časopise in baze podatkov s številnimi prispevki v polnem besedilu. Uporabniki knjižnice do E-virov dostopate preko povezave

https://www.upr.si/si/univerza/clanice/univerzitetna-knjiznica/elektronski-viri/

ali

https://www.fhs.upr.si/sl/knjiznica/informacijski-viri

Uporabniško ime in geslo sta za študente enaka vstopnim podatkom za ŠIS/VIS, za zaposlene na UP pa enaka vstopnim podatkom za UNIS.Urnik knjižnice UP FHŠ (od 1. 10. 2020 dalje) - ne velja v času izrednih razmer (do nadaljnjega)

ponedeljek: 10.00 do 12.00 ter 12.30 do 15.00

torek, sreda, četrtek: 10.00 – 12.00 ter 12.30 do 15.00

petek: 8.00 - 13.00

 

Kontakti

tel.: 05/663 77 55

knjiznica@fhs.upr.si


 

Oddaljen dostop do e-virov preko Arnes AAI/Shibboleth avtentikacije

 

 

Oddaljen dostop do e-virov preko Arnes AAI/Shibboleth avtentikacije* je za študente in zaposlene na UP na voljo za zbirke:
EBSCOhost, Emerald, JSTOR, Nature, ProQuest Academic Complete, ProQuest Dissertations & Theses Global‎, PsycArticles (APA), SAGE Journals Online, Science Direct (Search for your institution and click the name to login -> vpišemo University of Primorska), SpringerLink, Taylor & Francis SSH Library, Web of Science (Institutional Sign In –> v spustnem seznamu izberemo Arnes AAI Federation in potem University of Primorska), Wiley Online Library (v spustnem seznamu pod »Federation« izberemo Slovenia - ArnesAAI in potem University of Primorska).
*Oddaljen dostop preko Arnes AAI/Shibboleth avtentikacije je na podlagi enotne digitalne identitete omogočen za študente in zaposlene na UP. Po kliku na posamezno zbirko vpišemo uporabniško ime in geslo. Študenti se prijavijo s študentsko identiteto (na isti način kot v ŠIS, e-učilnico). Zaposleni na univerzi za dostop uporabijo up. ime in geslo v obliki, kot ga uporabljajo na primer za UNIS.


Informacije o dostopu so na voljo tudi na podstrani Elektronski viri na spletni strani Univerzitetne knjižnice >>


Testni dostop do zbirk SAGE Knowledge in SAGE Research Methods Video

Obveščamo vas, da je možen brezplačen dostop do nekaterih Elsevierjevih servisov. Več informacij na naslednji povezavi.


Informacijski viri

https://www.fhs.upr.si/sl/knjiznica/informacijski-viri

 

Oddaljen dostop

https://remote.upr.si/


Ceniktop

Splošna pravilatop

Spletna stran Univerzitetne knjižnicetop

Informacijski viritop

Spletni katalog Cobisstop

Moj profil COBISS (Moja knjižnica)top

COBISS pomočtop

Bibliografije raziskovalcevtop

Seznam novostitop