ARHIV OBVESTIL

print

REKTORICA UP: "ZAHVALA ŠTUDENTOM ZA ODLIČNO SODELOVANJE"

 

Drage študentke in študenti! 

Celotni svet se je v zadnjih dneh znašel pred novimi izzivi in tudi Univerza na Primorskem je morala hitro korenito spremeniti svoje delovanje. Ukrepe smo sprejemali hitro in jih prilagajali situaciji iz ure v uro. Pri tem je bila posebna pozornost namenjena prav vam. Vso svojo energijo smo vložili v napore, da uvedemo dodatne zaščitne ukrepe in hkrati zagotovimo nadaljnje izvajanje študijskega procesa.  

Odziv celotne univerzitetne skupnosti je bil neverjetno pozitiven. Profesorji so nemudoma začeli prilagajati način poučevanja in vključevati sodobne komunikacijske kanale, študenti pa ste to sprejeli odprtih rok. Vaša želja po avdio in videu kontaktu z učitelji, nenehni pogovori med in po predavanjih, vaše stalno individualno delo in vaša angažiranost za nadaljevanje študija v vseh razmerah me navdajajo s ponosom.  

Dokazujete, da je znanje naša skupna vrednota, ki nas povezuje. Zato nam uspeva. Prilagodljivost, požrtvovalnost in iznajdljivost zagotavljajo, da univerza deluje v čimvečjem možnem obsegu neprekinjeno. Vsega znanja ni mogoče predati preko spleta in zagotovo bodo potrebne tudi prilagoditve na ostalih področjih. A o tem nekoliko kasneje.

Danes se vam predvsem želim zahvaliti za vaš odziv in vašo angažiranost. Skupaj dokazujemo, kako močna je naša skupnost. Univerza, zahvaljujoč vsem vam, ostaja delujoč temelj znanosti in učenja.  


Hvala in ostanite zdravi. 

Prof. dr. Klavdija Kutnar
Rektorica Univerze na Primorskem

 

Oglejte si celotni nagovor rektorice na naslednji povezavi: https://youtu.be/yDQ8ztt2t7g


REKTORICA UP: "ZAHVALA ZAPOSLENIM ZA IZJEMEN ODZIV"

 

Drage sodelavke in sodelavci! 
 

V preteklih dneh smo bili soočeni z novo realnostjo. Ukrepe smo morali sprejemati hitro in naše celotno delovanje prilagajati iz ure v uro. Za nami je delovno in tudi čustveno zelo naporno obdobje.  

A vendar nam je uspelo nekaj velikega. Vaš odziv je bil naravnost neverjeten. S svojo požrtvovalnostjo, prilagodljivostjo in iznajdljivostjo zagotavljate, da univerza deluje v čimvečjem možnem obsegu neprekinjeno. Študentom še vedno ponujamo neprecenljivo znanje, raziskovalci imamo možnost drugačnega pristopa k našemu delu, strokovna podpora se nemoteno odvija.  

Resnično sem hvaležna vsem, ki ste v teh dneh žrtvovali ves svoj čas in energijo, zato da ste prilagodili svoje učne vsebine, poiskali najboljše možne rešitve, pomagali svojim kolegom in se v neverjetno kratkem času seznanili z novimi načini dela.   

S svojo zagnanostjo in predanostjo ste ponovno dokazali, kako močna je naša skupnost. Čeprav prilagojeno, še vedno zagotavljamo izvajanje svoje osnovne dejavnosti – poučevanja in raziskovanja.

Univerza, zahvaljujoč vsem vam, ostaja delujoč temelj znanosti in učenja.  


Hvala in ostanite zdravi!  


Prof. dr. Klavdija Kutnar
Rektorica Univerze na Primorskem

 

Oglejte si celotni nagovor rektorice na naslednji povezavi: https://youtu.be/DWmTJ-TJX3E


 
4. maj 2020

Obvestilo VŠZ glede enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 eurov tudi za izredne študente

 

Spoštovani.

Obveščamo vas, da so do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 eurov od 1. 5. 2020 dalje upravičeni poleg rednih tudi izredni študentje s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji in na dan 13. marca 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 14., 15., 16., 17., in 25. člena ZPIZ-2.

Vloga za izplačilo je objavljena na isti spletni strani eUprave kot doslej: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/enkratno-izplacilo-solidarnostnega-dodatka-studentom


Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, 61/20) v šestem odstavku 58. člena določa:

»Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 eurov se do 1. junija 2020 izplača študentom s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji in na dan 13. marca 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 14., 15., 16., 17., in 25. člena ZPIZ-2.«.

Študenti in študentke, ki izpolnjujejo zgoraj navedene pogoje, lahko z namenom uveljavitve omenjene pravice izpolnijo elektronski obrazec “Vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom”, ki je dostopen na eUpravi.

Kontakt za pomoč in podporo:  

Enotni klicni center med delavniki (pon. do pet.) od 8:00 do 22:00 ure:
e-naslov: ekc@gov.si
tel.:  080 2002


FAQ:
https://www.gov.si/zbirke/storitve/enkratni-solidarnostni-dodatek-studentom/


22. april 2020

Objavljen obrazec za oddajo vloge za enkratni solidarnostni dodatek za študente

 

Povzeto po upr.si

Od danes dalje je na spletni strani eUprave objavljen obrazec za oddajo vloge za pridobitev enkratnega solidarnostnega dodatka študentom.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 EUR bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izplačalo višješolskim in visokošolskim študentkam in študentom, ki:

  • se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji, ki se izvajajo kot redni študij;
  • imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

 

Študenti in študentke, ki izpolnjujete pogoje, izpolnite elektronski obrazec “Vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom”, ki je dostopen na eUpravi.  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namreč ne razpolaga z vsemi potrebnimi podatki, potrebnimi za izvedbo nakazila. Oddaja vloge je enostavna in zanjo ne potrebujete e-identitete.


 

17. april 2020

Prostovoljstvo in dobra dela zaposlenih z UP tudi v času krize: sodelovali tudi naši sodelavki

vir: portal UP BUDI

 

V času razglašene pandemije so razmere imenovane kot krizne. Pa vendarle številni psihologi opozarjajo, da vsak posameznik take razmere dojema različno, prav tako so tudi odzivi raznoliki, drugačni. Z željo po čimveč dobrih delih, razumevanju in podpori vznikajo med nami heroji, ki svoj prosti čas in znanje z zanosom namenjajo pomoči potrebnim.

Na Univerzi na Primorskem se je tako zbral kolaž dobrih del. Nastajajo zaščitne maske in vizirji, programske rešitve, zaposleni so aktivni v enotah Rdečega križa, vzpostavljen je telefon za pomoč v stiski, načrtovana finančna pomoč najranljivejšim študentom in še veliko majhnih, skorajda neopaznih dejanj, ki dodajo kamenček v mozaiku zavedanja, da nismo sami.

Več o naštetih aktivnostih nam je povedal pomočnik rektorice Univerze na Primorskem, Aleš Oven, ki je, tako kot sodelavka Petra Majcen, tudi sam prostovoljec v enoti Rdečega križa, pred nekaj leti pa je bil izbran za najprostovoljca v javni upravi. Poleg njiju so v skupini, ki je pred kratkim s strani predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, za požrtvovalno delo v prostovoljstvu prejela jabolko navdiha, še diplomanti UP - Patricija Nezman, Tamara Pavlović, Klara Lukan in Anton Šokić ter  zaposleni na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem - Irena Binkar in Mojca Cencič.

 

Oglejte si spodnji videoprispevek (upbudi.upr.si)


 

15. april 2020

 


10. april 2020

 

Telefonska linija z našimi strokovnjaki psihologi

V zadnjih tednih smo se znašli v nepredvidljivi situaciji. V večji meri smo odrezani od normalnega življenja in lahko se počutimo prestrašene, žalostne, zmedene, jezne, brezvoljne, pod stresom, osamljene … Lahko imamo tudi občutek, da nimamo nadzora. Gre za odziv, ki je v teh okoliščinah popolnoma razumljiv.

Za vse študente in zaposlene UP, ki ste se zaradi nastale situacije znašli v stiski in bi se želeli pogovoriti z našimi strokovnjaki psihologi, smo vzpostavili telefonsko linijo. Podporo zagotavljajo psihologinje Univerze na Primorskem (UP IAM in UP FAMNIT) in Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Z nami se lahko pogovorite vsak dan od ponedeljka do nedelje med 10. in 12. uro ter med 17. in 19. uro.

TELEFONSKA ŠTEVILKA: 05/ 611 76 55

Pomembno: Pogovor je namenjen prvi psihološki pomoči in razbremenitvi klicatelja, zato terapevtska obravnava ni mogoča. V kolikor bomo skupaj ugotovili, da bi potrebovali daljšo obravnavo, vas bomo usmerili na bolj ustrezno obliko pomoči.

Več informacij, vključno z razporedom strokovnjakinj, dodatnimi številkami in napovedanimi predavanj je objavljenih na strani: https://www.upr.si/si/univerza/covid-19-in-up/psiholoska-podpora#


Ustvarjanje zdrave domače pisarne

Večino časa preživimo v zaprtih prostorih, pa čeprav se običajno zunaj, v naravi, počutimo bolje. Samodejno se postavlja vprašanje, zakaj je tako in, še pomembneje, kako bi se v notranjih prostorih lahko počutili bolje? Odgovor lahko najdemo v starem pregovoru: Če noče gora k Mohamedu, mora Mohamed h gori. Ali z drugimi besedami: ker radi preživljamo čas v naravi, a se iz takšnih in drugačnih razlogov večinoma zadržujemo v zaprtih prostorih, moramo naravo prinesti k nam!

Sodelavci iz Centra odličnosti InnoRenew CoE so zbrali nekaj uporabnih nasvetov, kako delovni prostor urediti, da bo prijaznejši in udobnejši. Ob tem so dodali še napotke za zdravje. 

Več: https://www.upr.si/si/univerza/novosti-in-obvestila/ustvarjanje-zdrave-domace-pisarne-
More: https://www.upr.si/en/338-univeristy/press-center/creating-healthy-home-offices


Ob pomoči partnerjev s Kitajske bo UP prejela 1000 zaščitnih mask

Solidarnost s Kitajske ob pandemiji koronavirusa sta Univerzi na Primorskem (UP) izkazali partnerska institucija Tehniška Univerza Ning Bo in Kitajska regija Ning Bo, ki sta v ta namen donirali 1.000 zaščitnih mask.

Konfucijeva učilnica je s podporo Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem vzpostavila tvorno sodelovanje s Tehniško univerzo v Ning Bo na Kitajskem. Dogovarjamo se za skupne raziskovalne projekte in vzpostavitev Slovensko-kitajskega raziskovalnega centra. Žal pa je vse vzpodbudne načrte sodelovanja med našimi ustanovami v zadnjih mesecih zavrla svetovna pandemija.

Več: https://www.upr.si/si/univerza/novosti-in-obvestila/ob-pomoci-partnerjev-s-kitajske-bo-up-prejela-1000-zascitnih-mask
More: https://www.upr.si/en/338-university/press-center/chinese-solidarity-during-pandemic


Zbiramo prijave študentov prostovoljcev za pomoč otrokom na daljavo

Ker je v trenutnem času pomembno, da stopimo skupaj in si pomagamo, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem poziva študentke in študente, da kot prostovoljci pristopijo k sodelovanju.

Skupina prostovoljcev/študentov bo tako pomagala predšolskim in osnovnošolskim otrokom, seznam pomoči potrebnih pa bo fakulteta pripravila na osnovi prošenj staršev, osnovnih šol in društva Palčica Pomagalčica ter dobrodelni škratki. Če jim okoliščine to omogočajo, bodo za določene otroke izvajali:

  • učno pomoč na daljavo,
  • t.i. spletno varuško,
  • drugo pomoč po dogovoru.

Več: https://www.upr.si/si/univerza/novosti-in-obvestila/up-zbira-prijave-studentov-prostovoljcev-za-pomoc-otrokom-na-daljavo


Kako pa zgleda delo na daljavo? #ostanidomaUP (video)

Univerza na Primorskem je bila med univerzami prva, ki je pričela z ukrepi proti širjenju koronavirusa. S hitrim ukrepanjem, izjemnimi odzivi tako zaposlenih kot študentov, ažurnim obveščanjem in uspešnim usklajevanjem skupaj premagujemo nove izzive, za kar gre zahvala prav vsem. Svojo osebno zahvalo je zaposlenim in študentom v video obliki prenesla tudi rektorica univerze prof. dr. Klavdija Kutnar.

Preverili smo utrip dela od doma in zbrali kar nekaj utrinkov zaposlenih, ki jih je v videu združil Damjan Muhič: https://www.upr.si/si/univerza/medijski-center/novosti-in-obvestila/kako-pa-zgleda-delo-na-daljavo-ostanidomaup.


POVZETEK ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH

Spodaj objavljamo MIZŠ povzetek Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, v delu visokega šolstva: https://www.gov.si/novice/2020-03-29-izjava-ministrstva-za-izobrazevanje-znanost-in-sport-ob-prvem-interventnem-paketu/

************************************************************************

VISOKO ŠOLSTVO

Visokošolski zavodi lahko za tekoče študijsko leto sprejmejo spremembe obveznih sestavin študijskih programov.

ŠTUDENTI

Študenti višješolskega in visokošolskega študija, ki zaradi nastanka izjemnih okoliščin v letu 2020, niso mogli redno in v roku opraviti svojih študijskih obveznosti, pridobijo pravico do podaljšanja statusa študenta v naslednjem študijskem letu.

Vsem rednim študentom in študentkam, ki imajo prebivališče v RS, se do 30. aprila izplača krizni dodatek v višini 150 evrov.

RAZISKOVALNA DEJAVNOST

Izvajanje raziskovalnih in infrastrukturnih programov, ki se iztečejo z 31. decembrom letos, se podaljša za eno leto. Letni obseg financiranja ostane nespremenjen.

Za eno leto se podaljša tudi rok za nakup raziskovalne opreme.

Sredstva proračuna, Evropskega socialnega sklada (ESS) ter Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) se prednostno namenijo za naložbe v raziskave, razvoj in proizvodnjo cepiv, zdravil in zaščitne opreme, ki so potrebni za boljše obvladovanje posledic epidemije virusa COVID-19.