Na Oddelku za geografijo UP FHŠ je v sredo, 5. maja 2021, gostoval dr. Toby Martin Applegate, profesor na Oddelku za geoznanosti Univerze Massachusetts Amherst (University of Massachusetts Amherst). Dr. Applegate je v sklopu predmeta Regionalna geografija sveta izvedel spletno predavanje z naslovom »The Geographies of Racism in the US«, ki je pritegnila številne obiskovalce.

Tematika gostujočega predavanja je izjemno aktualna, saj se Združene države Amerike v zadnjem obdobju soočajo številnimi protesti in manifestacijami, povezanimi z družbeno in sistemsko diskriminacijo, ki izvira iz predsodkov o rasnih razlikah. Dodatno so protestnike podžgala številna dejanja policijskega nasilja nad temnopoltim prebivalstvom, ki so doživela vrhunec po umoru Georgea Floyda, 46-letnega temnopoltega moškega, in sojenju policistu, Dereku Chauvinu, ki ga je ob aretaciji z izvajanju prisilnih sredstev zadušil. 

In čeprav je Thomas Jefferson s somišljeniki že leta 1776 v Deklaraciji o neodvisnosti zapisal, da naj bi bili »vsi ljudje rojeni enaki«, so v nekdanjih konfederacijskih državah šele koncem šestdesetih let 20. stoletja odpravili odkrito rasistične zakone, poznane pod pojmom »Zakoni Jima Crowa«. Ti so se na državni ravni uveljavljali ob koncu 19. stoletja in so zapovedovali rasno ločevanje v vseh javnih ustanovah in krajih, sredstvih javnega prevoza in restavracijah.

Dr. Applegate je v predavanju osvetlil zgodovinske, družbene, kulturne, prostorske in tudi izobraževalne razsežnosti rasizma, ki v Združenih državah Amerike obstajajo že vse od kolonialnega obdobja naprej, na številnih področjih pa so razvidne tudi v 21. stoletju. Izpostavil je fizičnogeografske dejavnike iz geološke zgodovine našega planeta, ki so botrovale nastanku rodovitnih kmetijskih območij na jugovzhodnem delu Združenih držav. Na teh območjih se je od 17. stoletja naprej razvijala plantažna pridelava bombaža, tobaka in drugih kulturnih rastlin, pri kateri so imeli ključno vlogo sužnji, pripeljani iz Podsaharske Afrike. Prav izkoriščanje prisilne suženjske delovne sile je skozi stoletja pomembno prispevalo h gospodarskemu razvoju Združenih držav Amerike, njihovi potomci pa v marsikaterem pogledu še danes niso njeni enakovredni državljani.

 

 


Vabilo na gostujoče predavanje - dr. Toby Martin Applegate

 

Na Oddelku za geografijo UP FHŠ bo v sredo, 5. maja 2021, ob 11.00 gostoval dr. Toby Martin Applegate,

profesor na Oddelku za geoznanosti Univerze Massachusetts Amherst (University of Massachusetts Amherst).

 

Dr. Applegate bo v sklopu predmeta Regionalna geografija sveta izvedel predavanje z naslovom:

The Geography of Racism in the USA

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku preko videokonferenčnega sistema Zoom na spodnji povezavi:

Join Zoom Meeting: https://upr-si.zoom.us/j/88356021847?pwd=Z2YzRFR2OXNhSEt1WTN2SXhua1MrUT09

Meeting ID: 883 5602 1847

Passcode: 919372

 

Vljudno vabljeni!