Med 6. in 17. julijem smo na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z ZRS Koper in finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos pripravili že 27. Poletne tečaje slovenskega jezika na Slovenski obali. S klicem »Halo, tukaj slovenski Mediteran!« smo pozvali številne udeležence po svetu. Letos se jih je na klic odzvalo 22 iz različnih držav sveta - največ iz Argentine, ostali pa so bili iz Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Rusije, Italije in Šrilanke. Veseli nas tudi, da se nekateri med njimi na tečaje večkrat vračajo.

Zaradi vsem znane situacije so letošnji tečaji potekali prek spleta, kar je dalo navidezen občutek, da smo si s tečajniki daleč, a so majhne skupine poskrbele, da smo se s tečajniki še hitreje zbližali in sprostili in ustvarilo se je prijetno vzdušje. Tečajniki so pokazali veliko mero motivacije in volje do učenja, kar je “spletno” razdaljo še dodatno zmanjšalo, njihova slovenščina pa je bila iz dneva v dan boljša.

Poleg spoznavanja slovenskega jezika so tečajniki spoznavali tudi slovensko kulturo in navade, ki so jih primerjali z domačimi. To je vedno zanimivo, saj pridemo večkrat do zabavnih spoznanj. Tako sta Argentinka in Italijanka ugotovili, da imamo Slovenci zelo zgodaj večerjo, veliko začudenja pa je bil deležen običaj sezuvanja copat, ki je v BIH obvezen, v Argentini pa ga ne poznajo. Ugotovili smo tudi, da moramo biti zelo pozorni, če dekletu iz držav bivše Jugoslavije rečemo, da je zgodna -- verjetno bo zardela, saj to pri njih pomeni, da je privlačna. Če pa boste komu rekli, da je siten, bo tudi prišlo do nesporazuma, saj bodo razumeli, da so drobni in da morajo verjetno kaj pojesti. Skratka - tudi letos smo se na tečajih veliko naučili in nasmejali. Poletno šolo smo zaključili s preverjanjem znanja tečajnikov. Izpit je opravilo vseh 22 udeležencev, ki so pridobili certifikate na različnih ravneh: od A1 do C1.