Ljubljana, Koper, 21. junij 2022 – Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na svoji slavnostni akademiji, ki je potekala v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije v torek, 21. junija 2022, na dan poletnega solsticija, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2021. Kot ena od treh finalistk Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je priznanje za »izjemno dragocen prispevek komuniciranja znanstvenih dosežkov s področja kulturne antropologije s široko zainteresirano javnostjo v Sloveniji in po svetu« prejela doc. dr. Marija Mojca Terčelj z Oddelka za antropologijo in kulturne študije UP Fakultete za humanistične študije. Slavnostno prireditev je vodil dr. Edvard Kobal, predsednik SZF.

 

 

 

 

V četrtek, 16. junija, je v dvorani Sv. Frančiška v Kopru potekala 19. Slavnostna podelitev diplom diplomantkam in diplomantom 1. in 2. stopnje študijskih smeri Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Študij je uspešno zaključilo 60 diplomantov, ki zapuščajo svojo almo mater v vlogi mladih humanistov in družboslovcev.

19. generacijo diplomantk in diplomantov sta najprej nagovorili rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, in dekanija FHŠ, prof. dr. Irena Lazar. Sledila je podelitev diplom po programih, za glasbeni program pa so poskrbeli Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem ter prof. Borut Vatovec in prof. Alenka Zupan iz Glasbene šole Koper.

Z željo, da vam bo na podelitev ostal lep spomin, delimo z vami na tej povezavi utrinke z dogodka v originalni resoluciji. Povezava do slik bo aktivna do 11. julija 2022.

Vsem diplomantom še enkrat iskreno čestitamo in želimo obilo uspeha na nadaljnji študijski, raziskovalni ali karierni poti!

torek, 21. junij 2022

NA OBISKU: UZBEKISTANSKA DELEGACIJA

 

V duhu spodbujanja internacionalizacije na Univerzi na Primorskem je Fakulteto za humanistične študije obiskala delegacija iz Urgench State University iz Uzbekistana.

Predavatelji iz Urgencha so bili častni gostje na slavnostni podelitvi diplom Fakultete za humanistične študije, kjer sta jim dobrodošlico izreki rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar in gostiteljica, dekanja prof. dr. Irena Lazar.

Na svojem uradnem obisku se bodo uzbeški gostje med drugim srečali s predstojniki oddelkov na Fakulteti za humanistične študije. Pogovori bodo potekali predvsem o možnosti sodelovanja tako pri prijavi projektov, kot na študijskih in študentskih izmenjavah.

 

ponedeljek, 20. junij 2022

(ID)entitet(A)

V sredo, 8. junija 2022, ob 19. uri, je skupina podiplomskih študentov programov Kulturni študiji in antropologija ter Komuniciranje in mediji (Maja Apat, Milica Golijanin, Alexandra Jurčáková (Erasmus študentka), Nikola Milosavić Aleksić, Leon Seršen, Marko Vrljić in Sara Vukotić) v Atriju UP FHŠ pripravila zanimiv in medijsko odmeven dogodek z naslovom (ID)entitet(A): avtorji projekta so pod mentorstvom doc. dr. Aleksandre Schuller raziskovali različne vidike svojih identitet in jih reflektirali preko uprizoritvenih akcij, fotografije in prostorskih postavitev. Uprizoritveni dogodek je bil zasnovan interaktivno, zato so bili tudi obiskovalci povabljeni k aktivni udeležbi: k avtorefleksiji in risanju, pisanju, fotografiranju ter dialogu z uprizoritvenimi akcijami avtorjev."

 

EMUNI (Euro-Mediterranean University) in CJUP vabita na okroglo mizo z naslovom »La francophonie, le cadeau de la France«, ki bo potekala v torek, 17. maja ob 17. uri v palači Trevisini v Piranu (Kidričevo nabrežje 2, 3. nadstropje). Dogodek bo moderirala lekt. mag. Polona Oblak.

Okrogla miza bo potekala v francoskem in angleškem jeziku.

Več informacij najdete tule: https://www.fhs.upr.si/sl/tecaji

 

Vabimo vas na serijo gostujočih predavanj v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ in UNESCO Katedre. Predaval bo prof. dr. Mihai Gligor iz Univerze “1 Decembrie 1918” iz Alba Iulie (Romunija). Program:
 
Torek, 17. 5. 2022, UP FHŠ, Maestral 2

12.00: “Marine Valves and Long-Distance Trade in Prehistoric Romania”,

14.00: “Funerary Discoveries in Transylvanian Neolithic and Eneolithic”.

Sreda, 18. 5. 2022, UP FHŠ, Maestral 2

14.00: “Plastic Art from Neolithic and Eneolithic Transylvania”.

Več informacij najdete tule: https://www.fhs.upr.si/sl/oddelki/oddelek-za-arheologijo-in-dediscino#Aktualno

V sklopu predavanja bo predstavljena knjiga Via dalla Montagna (»Proč od gora«), v kateri so zbrani študijski prispevki o raziskavi »Depopulacija gorskih območij v Italiji«, ki je bila izvedena konec 20. let prejšnjega stoletja. Knjiga na eni strani obravnava splošna vprašanja, ki izhajajo iz celotne preiskave, na drugi pa se osredotoča na primer hribovitih območij Furlanije.

Dr. Alessio Fornasin je izredni profesor demografije na Univerzi v Vidmu. Objavil je okoli 150 člankov in poglavij v znanstvenih revijah in zbornikih na temo zgodovinske demografije in ekonomske zgodovine. Med njegovimi novejšimi deli velja omeniti Female family heads in fascist Italy: a study of the 1931 population census (The History of the Family, z M. Breschi) in Who Died in Captivity? Mortality Among Italian Prisoners During World War One (Social History of Medicine).

Dr. Claudio Lorenzini je doktor zgodovine (univerza v Vidmu), raziskovalno se ukvarja s socialno, kulturno in ekonomsko zgodovino alpskega območja Furlanije v novem veku in novejši dobi. Njegovi najnovejši publikaciji sta Common Forest, Private Timber: Managing the Commons in the Italian Alps (Journal of Interdisciplinary History, z G. Bonan) in Selvicoltura e pratica forestale nell’area alpina orientale (secoli XVIII-XIX). Gli sviluppi di una scienza ibrida (Histoire des Alpes).

nedelja, 27. februar 2022

ZGODOVINSKA POMLAD 2022

četrtek, 6. januar 2022

COVID-19 Opomnik!!

ponedeljek, 3. januar 2022

DOSEŽKI UP V LETU 2021

sreda, 22. december 2021

NOVOLETNO VOŠČILO

ponedeljek, 13. december 2021

Vabilo na ERASMUS DAN

ponedeljek, 22. november 2021

!! Covid-19 UKREPI !!

torek, 19. oktober 2021

Simpozij Divina

UP FHŠ v soorganizaciji z ZRC SAZU in Knjižnico Srečka Vilharja organizira že 5. simpozij Divina

GP
ponedeljek, 18. oktober 2021

REKTORIČIN DAN 2021

ponedeljek, 11. oktober 2021

ERASMUS DNEVI 2021

sobota, 25. september 2021

Vodnik za brucke in bruce

petek, 24. september 2021

PRVI ŠTUDIJSKI DAN

četrtek, 23. september 2021

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV

petek, 9. julij 2021

UP PRIDOBILA PET NOVIH PROJEKTOV BILATERALNEGA ZNANSTVENORAZISKOVALNEGA SODELOVANJA Z BIH

V dveh projektih sodelujejo tudi raziskovalci in raziskovalke iz UP FHŠ

sreda, 17. februar 2021

Volitve dekana UP FHŠ

torek, 13. oktober 2020

XX Settimana della Lingua Italiana nel Mondo: L’italiano tra parola e immagine: graffiti, illustrazioni, fumetti l 19 - 25 ottobre 2020

20. teden italijanskega jezika v svetu: Italijanščina med besedo in sliko: grafiti, ilustracije, stripi l od 19. do 25. oktobra 2020

ponedeljek, 28. september 2020

INFO: COVID IN FAKULTETA

ponedeljek, 6. julij 2020

Poletni urnik UP FHŠ

torek, 21. april 2020

Dekanjin dan, 24. 4. 2020, ODPOVEDAN

 

 

 Spoštovani,

 

petek, 24. 4. 2020, je v študijskem koledarju UP FHŠ zaveden kot

Dekanjin dan, namenjen srečanju študentov in zaposlenih.

Ker je trenutno druženje onemogočeno, je dekanjin dan v

tem terminu preklican.

Srečali se bomo, vsaj v manjših skupinah, v jesenskem času.

 

V petek tako potekajo predavanja po ustaljenem urniku oz. redno delo.

 

Bodite dobro.

 

 

torek, 21. januar 2020

FHŠ NA INFORMATIVI 2020

 

sreda, 11. december 2019

VOŠČILO UP FHŠ

VABILO

Vljudno vabljeni na 4. mednarodni simpozij Divina - dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa 2019 v organizaciji Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Knjižnice Srečka Vilharja, Društva za antične in humanistične študije ter ZRC SAZU

Simpozij se bo začel v četrtek, 24. 10. 2019 ob 10.00 v prostorih Pretorske palače v Kopru, nadaljeval pa se bo v prostorih UP FHŠ v predavalnici Burja 1.

PROGRAM

 

 

 

Volitve v ŠS UP FHŠ so v sredo, 6. 11. 2019, od 9h do 17h v avli UP FHŠ.

 

Voli se največ 11 kandidatov. Kandidatna lista (spodaj).

Vabljeni na volitve!

 

 


 

 

Prenova industrijske dediščine na Reki – ladja Galeb in kompleks Benčić

ponedeljek, 14. oktober 2019

Srečanje s kitajsko kulturno delagacijo

Obisk kitajske kulturne delegacije v organizaciji Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem in Konfucijevega inštituta Ljubljana

FUNDACIJA LEONA ŠTUKLJA

Ulica heroja Zidanška 18

2000 MARIBOR

RAZPIS ŠTIPENDIJ

Fundacija Leona Štuklja razpisuje skladno s Pravilnikom o pridobivanju sredstev in podeljevanju štipendij in pomoči: desetmesečne štipendije, z možnostjo podaljšanja, v višini 150 € mesečno.

Pogoji za pridobitev:

Dijaki in študentje, ki dosegajo nadpovprečne študijske uspehe ob hkratnem uspešnem vključevanju v športne, kulturne ali humanitarne dejavnosti in še nimajo štipendije

Dodatni kriterij – socialni status družine prosilca

Prednost pri dodelitvi štipendij imajo dijaki in študentje višjih letnikov

 

Kandidati so dolžni predložiti pisno:

Pisno prošnjo s tel. št., elektronsko pošto in kratkim življenjepisom,

Dokazila o študijskem uspehu in potrdilo o vpisu

Fotokopijo zadnje dohodninske odločbe staršev, skrbnikov in svoje, če so že davčni zavezanci

Dokazila o izven šolskih aktivnostih na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti oziroma priporočila trenerjev, profesorjev ali mentorjev.

Na osnovi zbranih dokazil in pridobljenih informacij bo Komisija za podeljevanje štipendij izbrala štipendiste in do petka, 30. 11. 2019 po elektronski pošti obvestila vse prosilce o izboru.

 

Rok za oddajo pisnih vlog, začetek: četrtek, 10. 10. 2019, zadnji dan za oddajo, petek, 25. 10. 2019

 

Pisne vloge pošljite na naslov:

Fundacija Leona Štuklja

Ul. heroja Zidanška 18

2000 MARIBOR

(Vladimir PODHOSTNIK)

 

V Mariboru, dne 05. 10. 2019

četrtek, 11. april 2019

Serija predavanj Irene Radić Rossi

Vabljeni na serijo gostujočih predavanj doc. dr. Irene Radić Rossi (Oddelek za arheologijo, Univerza v Zadru) na temo podvodne arheologije.
Serija predavanj poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru izmenjave ERASMUS+ in predmeta Arheologija morja in celinskih voda Evrope.
 
 
Sreda, 17. april 2019
10.00 – 11.30 (Sejna soba, UP FHŠ)
UNDERWATER ARCHAEOLOGICAL RESEARCH IN CROATIA: PAST, PRESENT AND FUTURE
12.00-13.30 (Sejna soba, UP FHŠ)
ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE IN SITU PRESERVATION OF UNDERWATER CULTURAL HERITAGE
 
Četrtek, 18. april 2019
10.00 – 11.30 (Burja 3, UP FHŠ)
CHALLENGES OF SYSTEMATIC RESEARCH OF COASTAL SITES: THE CASKA BAY CASE STUDY
12.00-13.30 (Burja 3, UP FHŠ)
ARCHAEOLOGY OF ADRIATIC SHIPBUILDING AND SEAFARING

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Oddelek za arheologijo in dediščino

vabi na predavanje doktorskega študenta Aleksandra Jašarevića

Dame s koridorja: starejša železna doba severne Bosne

Predavanje bo potekalo v četrtek 14. 3. ob 11 uri v predavalnici Maestral 2

V sredo, 20. marca 2019, bo potekal prvi simpozij Združenja plesno-gibalnih terapevtov. Odvijal se bo na Fakulteti za humansitične študije UP, in sicer v predavalnicah Maestral 3 in Levant 3. Število udeležencev je omejeno, prijave na naslednji povezavi zbiramo do 15. 3.!

PROGRAM SIMPOZIJA

sreda, 13. februar 2019

INFORMATIVNI DAN NA UP FHŠ!

V petek in soboto 15. 2. in 16. 2. bo na UP FHŠ potekal informativni dan. V petek vas bo fakulteta čakala odprtiv vrat ob 10.00 in 15.00, v soboto pa ob 10.00.

Vabljeni!!!

International workshop

Koper - Capodistria, February 15th, 2019

The workshop aims at examining one of the most important and yet little studied aspects of the Colombian exchange: the introduction and diffusion of maize in Mediterranean Europe. While the potato and its impact has been studied in quite some detail thanks to a great number of articles and monographs, the same cannot be said for maize, despite the incontrovertible importance this plant took on as a crop and as foodstuff in many rural areas of Mediterranean Europe.
The workshop concentrates on the northern Mediterranean area comprising the Alpine and south-eastern European regions and examines the following aspects from a comparative perspective:
1. Chronology and geography of the diffusion of maize in the northern Mediterranean and south-eastern European regions;
2. Ways in which the diffusion took place, examining the reasons for its success or lack of success;
3. Links between greater (or lesser) success of maize and land ownership and tenancy;
4. Impact and consequences of the spread of maize on grain markets and on peasant diets;
5. Possible link between the increased cultivation of maize and the diminishing cases of famine.
 
Venue: University of Primorska, Faculty of Humanities, Titov trg 5, lecture room Maestral 1

 

Organisers: Luca Mocarelli, Aleksander Panjek.
Organisation: University of Primorska, Faculty of Humanities, Department of History and Institute for Intercultural Studies, with the support of the Faculty of Mathematics, Natural
Sciences and Information Technologies.

Oddelek za geografijo vabi na predavanje z naslovom ALI JE ISLAM ZARES TAKO NEGATIVEN?

Od leta 2015, ko se je Evropa začela soočati s prihodom večjega števila beguncev, izvirajočih prvenstveno iz muslimanskih držav (Sirije, Iraka in Afganistana), se na stari celini krepi protiislamski diskurz, ki islam slika negativno. Krepijo se desne stranke in skupine, ki opozarjajo na nevarnost, da bi Evropo >preplavili muslimani<. To ne preseneča, saj protiislamski diskurz v Evropi obstaja že približno 900 let in je globoko zakoreninjen. Skozi zgodovino so ga (re)producirale različne družbene skupine, in sicer zaradi uveljavljanja svojih lastnih interesov. Poleg tega politiki z opozarjanjem na >muslimansko nevarnost< mnogo lažje osvajajo ali ohranjajo oblast. Do neke mere pa je mogoče protiislamski diskurz nevtralizirati, in sicer z opozarjanjem na skupne elemente krščanstva in islama, odgovornost Zahoda za katastrofalne vojne na Bližnjem vzhodu in v širšem muslimanskem svetu, ozadja islamističnega terorizma in prispevek muslimanskega sveta k razvoju zahodne civilizacije.

Predaval bo doc. dr. Primož Šterbenc, ki je diplomiral in magistriral iz politologije - mednarodnih odnosov in doktoriral iz sociologije religij. Trenutno je docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Raziskuje islam, dogajanja v muslimanskem svetu, odnose med Zahodom in muslimanskim svetom, izraelsko-palestinski konflikt ter (geo)politično-varnostni položaj v Evraziji in Afriki.

Predavanje bo v torek, 5. februarja 2019, ob 18.30, v predavalnici Maestral 3 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!

Ljubljana, Koper, 23. januar 2019

23. januarja je dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije (SZF), v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti posameznikom in skupinam, ki so bili v preteklem letu najbolj odmevni pri promoviranju znanosti, podelil priznanja Prometej znanosti in najvišji naziv Komunikator znanosti. Za leto 2018 so priznanje Prometej znanosti z Univerze na Primorskem prejeli dekan UP Fakultete za vede o zdravju izr. prof. dr. Nejc Šarabon (posamično) in študenti UP Fakultete za humanistične študije z mentoricama doc. dr. Vladko Tucovič Sturman in doc. dr. Jano Volk ter lektorico Mojco Maljevac iz Radia Koper za skupen projekt »Kotiček za jeziček«. Med finaliste izbora za Komunikatorja znanosti za leto 2018 pa sta se uvrstila tudi doc. dr. Aksinja Kermauner z UP Pedagoške fakultete in prof. dr. Borut Likar z UP Fakultete za management.

 

Komuniciranje znanosti ima bistven vpliv na ozaveščenost državljanov o razvojni vlogi znanosti v sodobni družbi. Je osnovno sredstvo in s tem način popularizacije znanosti. Slovenski raziskovalci, učitelji, umetniki in novinarji se tega vedno bolj zavedajo.  SZF tako v začetku januarja vsako leto podeli več vrst priznanj za dosežke posameznikov, skupin in organizacij, ki se posvečajo komunikaciji znanosti, o znanosti in za znanost s splošno javnostjo. Najstarejša oblika letne podelitve so priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje SZF od leta 2003 dalje. Podeljujejo se najbolj kakovostnim in najodmevnejšim komunikatorjem za življenjsko delovanje in za naj dosežke v zadnjih nekaj letih ter še zlasti v preteklem letu.

 

Na letošnji slavnostni akademiji so podelili 13 priznanj Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju. Z Univerze na Primorskem so priznanje prejeli: dekan Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Nejc Šarabon (posamično) ter Oddelek za slavistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Radio Koper za skupen projekt »Kotiček za jeziček«. Med finalisti izbora za leto 2018 za Komunikatorja znanosti pa sta bila tudi doc. dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in prof. dr. Borut Likar s Fakultete za management Univerze na Primorskem.

 

Prejemnikom priznanj prisrčno čestitamo in želimo uspešno promocijo znanosti tudi v prihodnje!

Vabljeni na gostujoče predavanje Andreja Magdiča (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) z naslovom Vprašanje kontinuitete zgodnjesrednjeveške poselitve slovenskega Pomurja in Podravja v torek, 8.1.2019 ob 10:30 v predavalnici Maestral 2 na UP FHŠ.

 

vabilo v priponki

 

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmeta Arheologija zgodnjega srednjega veka.

 

Vljudno vabljeni!

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

 

Vabljeni na gostujoče predavanje Jošta Hobiča (Ministrstvo za kulturo RS) z naslovom Lidar in uporaba v arheologiji v četrtek, 10.1.2019 ob 14:10 v predavalnici Burja 3 na UP FHŠ.

 

Predavanje bo potekalo v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmetov Metodologija arheoloških raziskav in Metodološki pristopi arheoloških raziskav.

vabilo v priponki

Vljudno vabljeni!

doc. dr. Alenka Tomaž

petek, 7. december 2018

GUESSS raziskava

petek, 12. oktober 2018

Colloquia Divina 2018

Colloquia Divina 2018

Fakulteta za humanistične študije UP bo tudi lestos gostila simpozij Colloquia Divina, posvečen novi latiniteti.

Simpozij bo potekal od četrtka, 18. 10. 2018 do sobote, 20. 10. 2018

v prostorih Pretorske palače v Kopru, v prostorih UP FHŠ in v prostorih Inštituta za arheologijo in dediščino UP FHŠ v Piranu.

Objavljen je že okvirni program simpozija

Gostujoča predavanja egiptologa Mohmmeda S. Rehana Abdelgaffarja

Vabimo vas na serijo gostujočih predavanj egiptologa Mohmmeda S. Rehana Abdelgaffarja, ki bodo potekala na UP FHŠ ob sredah ob 17. uri v predavalnici Maestral 2.
Mohmmed S. Rehan Abdelgaffar je egiptolog in arheolog, ki je doštudiral na Univerzi v Aleksandriji v Egiptu, nato pa študij nadaljeval še na Univerzi v T
übingenu v Nemčiji.
Znjihovo ekipo sodeluje tudi pri raziskavah v Sakkari v Egiptu. Od leta 2017 je doktorski študent UP FHŠ na programu Arheologija

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku.

Prvo predavanje bo v sredo, 10. 10. 2018 ob 17.00

THE FIRST KINGS OF EGYPT / PRVI EGIPČANSKI FARAONI

Spored vseh predavanj

torek, 25. september 2018

URNIK FHŠ

ponedeljek, 17. september 2018

Nov razpis za tutorje študente

 

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ) skladno s Pravilnikom o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem objavlja razpis za tutorje študente za študijsko leto 2018/2019.

Besedilo razpisa je na naslednji povezavi.

Rok za prijavo je 28. 9. 2018. Kandidati za tutorje študente izpolnjen in podpisan prijavni obrazec z zahtevanimi prilogami posredujejo po elektronski pošti na naslov: zrinka.mileusnic@fhs.upr.si.

Spoštovani,

 

obveščamo vas, da bo fakulteta od 23. julija do vključno 10. avgusta 2018 zaprta.

 

V tem času bo zagotovljeno dežurstvo s strani strokovnih služb.

 

Želimo vam prijetne poletne dneve.

UP FHŠ

Posredujemo informacijo o letošnjih dobitnikih nagrad EU za kulturno dediščino / nagrad Europa Nostra 2018, med katerimi je tudi Plečnikova hiša v Ljubljani:

http://www.europanostra.org/eu-prize-cultural-heritage-europa-nostra-awards-2018-29-winners-17-countries-announced/

Več v priponki.

Fakulteta za humanistične študije / Facoltà di studi umanistici / Faculty of Humanities

Oddelek za arheologijo in dediščino / Department of Archaeology and Heritage 

VABI 

na gostujoče predavanje

DOC. DR. JULIJANE VISOČNIK, Nadškofijski arhiv Ljubljana

z naslovom: ALI JE EPIGRAFIKA RES POMOŽNA ZGODOVINSKA VEDA?

 v sredo, 4. aprila 2018, ob 13.30 v predavalnici Maestral 2 (3. nadstropje).

Z nami bo doc. dr. Julijana Visočnik, specialistka za antično epigrafiko, avtorica številnih člankov in analiz na temo rimskih napisov, rimskih prebivalcev, vojakov in rimske religije. V preteklem letu je izdala obsežno monografijo o rimskih napisih Celeje (Celje) in njenega podeželskega zaledja.

 

Istega dne vas vabimo, da se nam pridružite na 

PREDSTAVITVI ZNANSTVENE MONOGRAFIJE

doc. dr. Julijane Visočnik, The Roman inscriptions from Celeia and its ager,

ki bo v sredo, 4. aprila 2018 ob 15.00,

na Fakulteti za humanistične študije UP - predavalnica Maestral 2.  

 

Monografija je izšla konec leta 2017 pri Celjski Mohorjevi družbi in prinaša celovito objavo in interpretacijo epigrafskih spomenikov rimske Celeje (Celje) in njenega podeželskega zaledja. Odstira nam usode mestnih prebivalcev, odnose med keltsko in rimsko aristokracijo, poreklo ali poklice posameznikov, odnos prebivalcev in imperija do religije ter ne nazadnje marmorno bogastvo celejskih nekropol. Z avtorico se bo o njenem delu in monografiji  pogovarjala prof. dr. Irena Lazar.

torek, 13. marec 2018

Poletna šola muzeologije 2018

12th International Summer School of Museology

gp

12th International
Summer School of Museology

 

“WORDS” In and For Museums

 

Piran – Trieste – Koper
27 May – 2 June 2018

preliminary program  --  application form

Organized by:
Forum of Slavic Cultures, Piranova – International Heritage Research Centre & University of Primorska, Faculty of Humanities

Under the Honorary Patronage of

 

torek, 13. marec 2018

Evropsko leto kulturne dediščine na Obali

Obali se obeta bogat program, ki bo ozaveščal o pomenu kulturne dediščine

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2018, ki bo potekal od 12. do 18. marca. V sedmih dneh se bo zvrstilo kar 52 dogodkov, ki smo jih v sodelovanju pripravili zaposleni in študenti, skupaj z različnimi organizacijami, društvi, podjetji in lokalno skupnostjo. Med vsemi izpostavljamo dva, povezana z novima častnima doktoricama Univerze na Primorskem: inavguracijsko predavanje prof. dr. Cheryl E. Praeger in razstava izbranih del zasebne zbirke akademske slikarke Metke Krašovec. 15. marca 2018, s pričetkom ob 17. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška pa bo Slovesna akademija Univerze na Primorskem, ko bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in letos prvič tudi strokovnim zaposlenim ter študentom, obeležila petnajsto obletnico od ustanovitve univerze - 17. marca 2003 je bila namreč v sodni register vpisana tretja slovenska javna univerza: Univerza na Primorskem.

POVEZAVA NA DOGODKE TEDNA UP

Dogodki so namenjeni širši javnosti, vstopnine ni (v primeru, ko je zahtevano vplačilo kotizacije, je to pripisano).

 

Vljudno vabljeni na naše prireditve!

 

ISHA Trieste-Koper,

študenti oddelka zgodovine Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in

Univerze v Trstu

 

vabimo profesorje in raziskovalce, da se udeležijo

mednarodne zgodovinarske konference na temo

"Nacionalne ideje in nacionalizmi slovanskih narodov v 19., 20. in 21. stoletju",

ki se bo odvijala v Kopru med 20. in 23. septembrom 2018.

Konferenca bo zasnovana dvodelno, namenjena pa je predvsem študentom, ki bodo večinski udeleženci dogodka.

 

V prvem delu bodo gostujoči profesorji in raziskovalci predstavili svoj referat,

drugi del pa bo potekal v obliki tematskih delavnic v okviru katerih bodo svoje prispevke predstavili študentje, čemur bo sledila diskusija.

 

Vse dodatne informacije najdete v spodnjih prilogah.

Lep pozdrav!

 

Call - professor

Instructions - professors

četrtek, 25. januar 2018

Informativa 2018

26. in 27. bo na Gospodarskem razstavišču potekal 10. sejem Informativa. Tam bodo tudi sodelavci UP FHŠ!

Več o sejmu na povezavi.

Pozor!!! Na spletni strani: https://www.upr.si/sl/mednarodno/mednarodna-mobilnost/erasmus/razpis-erasmus-ka103-studenti-201718 je objavljen razpis UP za Erasmus+ KA103 mobilnost študentov v študijskem letu 2018/19.
petek, 15. december 2017

Sprehodi se z menoj!

Objavljeni so bili rezultati volitev v Študentski svet UP FHŠ. Rezultati so v prilogi.

četrtek, 23. november 2017

Elettra Sincrotrone Trieste

V torek, 28.11.2017, Karierni center UP in UP FAMNIT organizirata obisk centra »Elettra Sincrotrone Trieste« - mednarodnega raziskovalnega centra, ki je specializiran v raziskovanju materialov z uporabo visokotehnoloških in zmogljivih orodij, glavno med njimi je sinhrotronska svetloba. Ta omogoča preučevanje materialov v industriji, farmakologiji, arheologiji, biologiji in medicini.

V centru upravljajo z dvema različnima pospeševalnikoma delcev, sinhrotronom »Elettra« ter laserjem prostih elektronov »Fermi«. Proizvedena svetloba s strani obeh pospeševalnikov se uporablja na več kot 30 eksperimentnih postajah, eksperimente pa nato analizirajo v laboratorijih za kemijo, mikroskopiranje, vede o materialih, elektrotehniko in informatiko.

 
POTEK OBISKA:
 
Do centra Elettra Sincrotrone Trieste se bomo zapeljali z avtobusom. Tam nas bodo sprejeli predstavniki Elettre, po uvodni predstaviti pa se bomo razdelili v 2 skupini:
  • v prvi skupini bo poudarek na bioloških vsebinah,
  • v drugi skupini bo poudarek na računalniških in informacijskih tehnologijah.
 
Obisk bo potekal v angleškem jeziku in bo trajal približno 90 minut.
 
KDAJ: 28. 11. 2017, ob 14:25
KJE: Zbirno mesto na avtobusni postaji pri Oli Burger
POVRATEK: Ob 18.00
ŠTEVILO MEST: 48
 
OBISK DOGODKA IN AVTOBUSNI PREVOZ STA NAMENJENA VSEM ŠTUDENTOM UP TER STA BREZPLAČNA!
 
Na dogodek je potrebna predhodna prijava NA TEJ POVEZAVI do vključno 26.11.2017.
 

Več informacij na: kariernicenter@upr.si.

Oddelek za geografijo UP Fakultete za humanistične študije vabi na predavanje z naslovom 8000 KILOMETROV PO SREDOZEMSKEM MORJU.

Nekajmesečno družinsko potovanje z jadrnico preko Jadranskega, Jonskega, Egejskega in Tirenskega morja, od Istre do Kalabrije, od Dodekaneza do Korzike. Štiri morja, pet držav, nešteto otokov, zalivov in skritih kotičkov, zanimivih ljudi ter dogodivščin. Predavanje ob fotografijah bo vodila doc. dr. Nataša Kolega, sodelavka Oddelka za geografijo UP Fakultete za humanistične študije in UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Predavanje bo v torek, 28. novembra 2017, ob 18.30, v predavalnici Maestral 3 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!

sreda, 25. oktober 2017

»Divina: dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa – le giornate di studio su Andrea Divo Giustinopolitano«

Simpozij na temo nove latinitete na Slovenskem

GP

Vabljeni na simpozij

»Divina: dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa – le giornate di studio su Andrea Divo Giustinopolitano«,

ki ga ob odprtju razstave najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml. organizirajo

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Italijanska narodna skupnost »Santorio Santorio« Koper, Društvo za antične in humanistične študije Slovenije

ob podpori Mestne občine Koper in časopisne hiše »Primorske novice«.

Sejna dvorana Pretorske palače v Kopru, v petek 27. 10. 2017 ob 10.00 in prostori UP Fakultete za humanistične študije v Kopru

 

Simpozij se bo zaključil s predstavo dramske skupine študentov iz Zadra:

"Aristofanove ptice iz Kukumaglajgrada"

Vstop prost, vljudno vabljeni!

VABILO/INVITO

PROGRAM PRIREDITVE

ponedeljek, 23. oktober 2017

Trieste Science+ Fiction Festival

gp

UP FHŠ v sodelovanju s festivalom

Trieste Science+ Fiction Festival

 

vabi na

 

Predstavitev festivalskega programa

in spremljevalnih dejavnosti,

 

ki bo potekala v torek, 24. 10. 2017,

ob 14.10, v predavalnici Levant 1.

 

Trieste Science+Fiction Festival je najpomembnejši italijanski festival, ki predstavlja znanstvenofantastično produkcijo na področju filma, televizije in novomedijske produkcije, kot tudi knjige, stripa, vizualnih in uprizoritvenih umetnosti. Festival, ustanovljen leta 2000 v Trstu, nadaljuje s tradicijo Mednarodnega festivala znanstvenofantastičnega filma, ki se je v Trstu odvijal med letoma 1963 in 1982 in je bil prvi festival žanrskega filma v Italiji. Več o festivalu na: http://www.sciencefictionfestival.org/

 

 

Vabljeni!

Obveščamo vas, da je rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, podaljšal rok za oddajo vloge za prijavo v Štipendijski sklad UP na podlagi Javnega poziva za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP, za študijsko leto 2017/18.

Študenti lahko svojo vlogo oddajo do 20.10.2017 do 15:00.

Javni poziv je dostopen na spletni strani Kariernega centra UP: http://www.kariernicenter.upr.si/sl/stipendijski-sklad .

Vloge je potrebno oddati v elektronski obliki preko spletnega obrazca, ki je dostopen na naslovu http://stipendije.kariernicenter.upr.si .

Posebnost letošnjega poziva je razdelitev štipendij na dve kategoriji:

- Splošna štipendija in

- štipendija za perspektivne in vrhunske športnike.

Karierni center Univerze na Primorskem


Karierni center Univerze na Primorskem je danes na svojih spletnih straneh objavil Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem za študijsko leto 2017/18.

Univerza na Primorskem je edina slovenska javna univerza z lastnim štipendijskim skladom. Štipendijski sklad Univerze na Primorskem temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem (UP), občinami in gospodarstvom. Sklad je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, ponudbi teh študentov delodajalcem še v času študijskega procesa in zagotavljanju možnosti za zaposlitev teh študentov takoj, ko zaključijo študij. Cilj sklada je obenem spodbuda vseh študentov UP k čim boljšim študijskih uspehom. Od leta 2008 do danes je bilo iz sklada podeljenih 287 štipendij.

UP s tem Javnim pozivom za pridobitev štipendije vabi vse študente, vpisane v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje na UP, ali kandidate za vpis v študijske programe UP 1., 2. ali 3. stopnje, da se prijavijo na ta javni poziv in tako izrazijo svoj interes za vključitev v sklad. Študenti in kandidati svoj interes za kandidiranje na javni poziv izrazijo z vlogo.

Vloga je dostopna na spletni strani Kariernega centra UP. Oddati jo je mogoče do 15. oktobra 2017 do 23.59.

Z vključitvijo v sklad so izbrani študenti uvrščeni v posebno evidenco najboljših študentov UP in tako pridobijo možnost za sklenitev enoletne pogodbe o štipendiranju (z možnostjo podaljšanja). Pogodbe o štipendiranju bodo sklenjene med UP, partnerji sklada (delodajalci) ter študenti, pri katerih bo obstajal vzajemen interes za sklenitev te pogodbe. S podpisom pogodbe o štipendiranju se študent zaveže, da se bo v primeru ponujene zaposlitve s strani partnerja sklada (delodajalca) po zaključenem izobraževanju pri njem zaposlil vsaj za toliko časa, kolikor je prejemal štipendijo.

Posebnost letošnjega poziva je podelitev štipendij v dveh kategorijah in sicer:

· splošna štipendija, kot je obstajala do sedaj,

· štipendija za perspektivne in vrhunske športnike.

Na spletni strani Kariernega centra je prav tako objavljen Javni poziv za delodajalce za študijsko leto 2017/18 z Vlogo za vključitev delodajalcev v ŠS UP. Študenti Univerze na Primorskem in delodajalci so vabljeni k oddaji vlog za vključitev v Štipendijski sklad UP.

Več informacij: objava Kariernega centra kariernicenter@upr.si ali 05 611 76 36 (vsak delavnik med 8.00 in 15.00).

Monografija NATURE, TOURISM AND ETHNICITY AS DRIVERS OF (DE)MARGINALIZATION: INSIGHTS TO MARGINALITY FROM PERSPECTIVE OF SUSTAINABILITY AND DEVELOPMENT

četrtek, 10. avgust 2017

Museums in short

četrtek, 10. avgust 2017

Zagovor dr. disertacije Vesne Markelj

Vabimo Vas na zagovor doktorske disertacije študentke študijskega programa 3. stopnje Geografija, Vesne Markelj

Referat za podiplomski študij
ponedeljek, 17. julij 2017

Obvestilo za študente

Fakulteta bo zaprta od 24. 7. do 9. 8.

GP
torek, 27. junij 2017

Poletna šola italijanščine

Ana Zwitter Vitez
sobota, 24. junij 2017

EUth Trieste-Koper

Predstavitev projekta

sobota, 24. junij 2017

Halo, tukaj slovenski Mediteran!

24. Poletni tečaji slovenskega jezika na slovenski Obali

torek, 20. junij 2017

Po kreativni poti do znanja

Študenti FHŠ sodelujejo pri štirih projektih PKP

Gregor Pobežin
torek, 20. junij 2017

Center za jezike UP: Poletna šola italijanščine l 3.–7. julij 2017

Poletna šola italijanščine za dijake (od 15 leta naprej), študente in odrasle

15-urni začetni tečaj (A1) ali

15-urni nadaljevalni tečaj (A2)

 

Poletna šola bo potekala

od 3. do 7. julija po 3 šolske ure na dan.

Prijave zbiramo do 30. junija 2017.

Za več informacij o tečaju, prijavi in ceni klikni tukaj

torek, 21. marec 2017

Nova spletna stran

Nova spletna stran že deluje

Barbara P.

UP FHŠ je prenovila svojo spletno stran.

četrtek, 27. oktober 2016

testna novica 3

testna novica 3 abstract

četrtek, 27. oktober 2016

testna novica 2

testna novica 2 abstract

četrtek, 27. oktober 2016

testna novica1

Nastaja nova stran UP FHŠ