V okviru Mednarodnega leta stekla, ki ga praznujemo v letu 2022, bo gostila Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v četrtek 6. 10. 2022 konferenco Po stekleni poti. Na konferenci bo 30 strokovnjakov opozorilo na pomembno vlogo stekla v vsakdanjem življenju ter posebej izpostavilo tehnološki, znanstveni, kulturni in gospodarski pomen tega materiala. Steklo je nedvomno tudi del naše dediščine in zgodovine človeštva. Že od začetka je bilo steklo ne samo uporaben predmet, ampak enako pomemben medij v umetnosti; njegov zgodovinski razvoj je nedeljiv del napredka in razvoja človeštva.

V leto 2022 se bo obeležila preteklost, sedanjost in bodočnost tega izjemnega in spremenljivega materiala. Konferenca nas bo popeljalo skozi zgodovinski razvoj steklarske obrti in njenih izdelkov in izpostavilo steklene izdelke ne le kot uporabne, ampak tudi kot umetniške predmete, ki jih bodo ilustrirale najdbe z domačih in evropskih arheoloških najdišč.

 

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem vpisuje na tečaje kitajskega jezika in kulture 2022/2023

Izbirate lahko med:

· Tečajem kitajskega jezika in kulture za odrasle, študente in dijake (30 ur začetni in nadaljevalni)

(cena za odrasle je 150 eur, za dijake 60 eur in študente 50 eur)

· Tečajem kitajskega jezika in kulture za osnovnošolce (30 ur začetni in nadaljevalni)

(cena za osnovnošolce je 60 eur)

· Kitajski jezik in kultura v turizmu za odrasle in študente (30 ur začetni in nadaljevalni)

(cena za odrasle je 150 eur, za študente 50 eur)

Tečaj je namenjen vsem, ki se želijo pobliže seznaniti s kitajskim jezikom, se naučiti osrednjega vsakdanjega besednjaka in fraz, hkrati pa spoznati običajno življenje na Kitajskem, kot ga doživljajo domačini in tudi tujci, če v tej deželi preživijo daljše obdobje. Jezikovno znanje bodo tečajniki obogatili še z vpogledi v bogato kitajsko kulturo in vidiki vsakdanjega življenja, kar jim bo omogočilo razviti osrednje spretnosti medkulturne sporazumevalne zmožnosti.

Vabimo vas, da pripeto prijavnico izpolnite in se nam pridružite. Rok za prijavo je 10.10.2022. S tečaji pričnemo v sredini oktobra.

Vljudno vabljeni!

torek, 4. oktober 2022

Posvetovalna delavnica

Vabilo na posvetovalno delavnico

v sredo, 12. 10. 2022, od 12.00 do 17.00 ure
v predavalnici Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova ulica 2, 1000 Ljubljana


Spoštovane učiteljice, spoštovani učitelji,

partnerji projekta Šola prenove za nove generacije Združenje zgodovinskih mest Slovenije (ZZMS), Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), Univerza na Primorskem (UPFHŠ), Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana (SGGOŠ), Osnovna šola Ivana Groharja (OŠ IG), Občina Škofja Loka (OBŠL) in norveška organizacija MAGMA Geopark AS (MAGMA) vas vljudno vabimo na posvetovalno delavnico: o obstoječih praksah in priložnostih Slovenije in Norveške za več vključevanja kulturne dediščine v poučevanje osnovnošolskih predmetov.

Zakaj delavnica?
▪ Kulturna dediščina povezuje raznolika področja znanj, ki jih lahko smiselno vključimo v številne osnovnošolske predmete, krepimo raznolikost metod poučevanja in praktično uporabnost.
▪ Spoznali boste dobre prakse vključevanja kulturne dediščine na Norveškem, vključno z metodami, ki temeljijo na nevroznanosti
▪ Izmenjali boste znanja in izkušnje o metodah dela, uporabi e-gradiv in didaktičnih pripomočkov

Delavnica je namenjena učiteljem razredne in predmetne stopnje, ki poučujejo predvsem naslednje predmete: likovna vzgoja, družba, geografija, zgodovina, tehnika in tehnologija, državljanska in domovinska vzgoja ter etika, izbirni predmet etnologija - kulturna dediščina, fizika, matematika, slovenščino, športno vzgojo in angleški jezik.
Delavnica je brezplačna, obsega 8 šolskih ur in udeleženci prejmejo potrdila o udeležbi. 

Prijave na delavnico, ki so obvezne, sprejemamo do 10. 10. 2022 do 12.00 ure oz. do zapolnitve mest. Svoje podatke (ime in priimek, ime OŠ, predmet poučevanja in elektronski naslov) sporočite na naslov Nataše Ulen, natasa.ulen@zvkds.si, ki bo z veseljem podala tudi več informacij o vsebini in poteku delavnice na telefonsko številko 030 450 003.
 

Priloga: VABILO

UNESCO katedra za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, ki od začetka letošnjega leta deluje na Univerzi na Primorskem, je bila povabljena na svetovno konferenco Mondiacult 2022 (UNESCO svetovna konferenca o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju / The UNESCO World Conference on Cultural Policies and Sustainable Development – MONDIACULT 2022) v Ciudad de México, kjer jo gosti mehiška Vlada.

Tridnevna konferenca o kulturnih politikah in trajnostnem razvoju poteka med 28. in 30. septembrom, na njej pa sodelujejo predstavniki iz 161 držav, članic Unesca, med njimi je 120 ministrov, tako predstavlja srečanje odločevalcev na nacionalnih ravneh. Med ministri je tudi slovenska minstrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Pomemben vsebinski doprinos slovenske prisotnosti je udeležba dekanje UP Fakultete za humanistične študije (UP FHŠ), dr. Irene Lazar, ki zastopa edino katedro, ki se pri nas posveča kulturni dediščini, njeni interpretaciji in izobraževanju.

Prav teme kulturne dediščine, njene interpretacije in izobraževanja o njej na način, ki zagotavlja, da ostaja javno dobro, je, poleg prilagajanja kulturnega sektorja v času klimatskih sprememb in prispevku kulture in dediščine k socialnemu in gospodarskemu razvoju, posebej nastavljala konferenca. Prav tako se ni bilo mogoče izogniti opozorilu o ogroženi dediščini v Ukrajini in drugih državah v vojni. Bogata in raznolika kulturna dediščina Mehike ter generacije mladih umetnikov, ki danes bogatijo kulturno življenje države, pa so bili podlaga za izbor mesta konference.

Dr. Irena Lazar je misli med obiskom konference in Mehike strnila v: »Konferenca je naslovila in odprla številna vprašanja kulture in kulturnih politik in ob tem tudi pomen vključevanja kulturne dediščine v kurikule izobraževanja na vseh ravneh, tudi v proces vseživljenjskega učenja. To je posebej pomembno za našo UNESCO katedro in UP FHŠ, saj delujemo na tem področju in potrjuje naše usmeritve. Kultura kot skupno dobro mora biti dosegljiva za vse in tu se posebej izpostavlja vključevanje lokalne skupnosti. S tem vzpostavljamo odnos do kulture in dediščine, njeno spoštovanje. Prav veliko spoštovanje kulturne dediščine in svoje preteklosti me je v Mehiki izjemno navdušilo.«

Udeleženci bodo ob zaključku sprejeli novo agendo kulturnih politik, ki se bo oblikovala med konferenco, saj je njen cilj oblikovati močnejši in odpornejši kulturni sektor, ki bo v celoti zasidran v perspektivah trajnostnega razvoja ter spodbujanju solidarnosti, miru in varnosti.

Foto: dekanja UP FHŠ, dr. Irena Lazar z dr. Asto Vrečko, ministrico za kulturo RS, med njima pa sta Špela Spanzel (vodja Direktorata za kulturno dediščino RS) in predstavnica za odnose z javnostmi

četrtek, 29. september 2022

Začetek novega študijskega leta

Drage brucke in bruci, spoštovane študentke in študenti Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem!

Vabimo vas na uvodni študijski dan Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, ki bo v ponedeljek, 3. oktobra 2022.

PROGRAM

10:00, predavalnica Burja 1, UP FHŠ

Dobrodošlica brucem in pozdravni nagovori vodstva univerze in fakultete:

  • - prof. dr. Kladija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem,
  • - prof. dr. Irena Lazar, dekanja UP FHŠ,
  • - doc. dr. Zrinka Mileusnić, prodekanja za mednarodno sodeloanje in kakovost UP FHŠ.

Sledila bo predstavitev strokovnih služb, vključno s predstavitvijo dela referata, sistema tutorstva, možnosti mednarodnega sodelovanja, knjižnice, Konfucijeve učilnice Koper, dela Študentskega sveta UP FHŠ in možnosti brezplačnih športnih aktivnosti za študente Univerze na Primorskem v sklopu ŠportaUP.

10:45 - 12:00, srečanje predstojnikov oddelkov in študentov po posameznih oddelkih 

Ura

Oddelek in programi

Predavalnica

10:45

Oddelek za uporabno jezikoslovje

Program: Medkulturno jezikovno posredovanje (angleščina-francoščina, angleščina-italijanščina, angleščina-slovenščina)

Burja 2

10:45

Oddelek za italijanistiko

Program: Italijanistika

Levant 3

10:45

Oddelek za medijske študije

Program: Komuniciranje in mediji

Levant 4

10:45

Oddelek za slovenistiko

Program: Slovenistika

Maestral 3

10:45

Oddelek za geografijo

Program: Geografija (eno- in dvopredmetni program)

Maestral 1

11:10

Oddelek za zgodovino

Program: Zgodovina (eno- in dvopredmetni program)

Maestral 2

11:30

Oddelek za arheologijo in dediščino

Program: Arheologija (dvopredmetni program)

Levant 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12:00, začetek predavanj skladno z urnikom.

Vljudno vabljeni!

 

Želimo vam uspešno študijsko leto!

Prof. dr. Irena Lazar, dekanja UP FHŠ

     

 

ponedeljek, 26. september 2022

Dodaten razpis za Erasmus+ prakso in študij

 

Obveščamo vas, da je objavljen DODATEN razpis za ERASMUS+ PRAKSO in ŠTUDIJ. Prijave so možne do 10.10.2022.

Razpis je objavljen na :https://www.upr.si/si/studij--vpis/mobilni-studentje/razpisi-za-odhodne-studentske-mobilnosti/novo-dodatni-razpis-erasmus-ka131-studenti-studijsko-leto-20222023

Vabljnei k prijavi!

 

V petek 23. 9. 2022. je doc. dr. Marija Mojca Terčelj iz Oddelka za antropologijo in kulturne študije UP FHŠ prejela visoko priznanje Veleposlaništva Republike Paragvaj za svoje neumorno delo na projektu "La Doctora: Vida y Obra de la Antropologa Eslovena Doctora Branislava Sušnik", saj je s svojim delom na znanstveni konferenci, razstavi in javnih promocijah prispevala k širitvi vedenja in pripoznanju kulture in znanosti Paragvaja v Sloveniji. Za razstavo, ki je prejela tudi prestižno nacionalno muzejsko nagrado ICOM Slovenije, sta nagrado s strani veleposlanika dr. Juana Francisca Facettija prevzeli skupaj z dekanjo UP FHŠ, red. prof. dr. Irena Lazar.

Odlikovanje Častne poslanske zbornice Republike Paragvaj pa je prejela dr. Tanja Roženbergar, kot vodja projekta v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM).

Foto: doc. dr. Zrinka Mileusnić

Slovensko muzejsko društvo je v petek, 23. 9. 2022, podelilo v Tolminu prestižna Valvasorjeva odličja za projekte, ki so zaznamovali muzejsko delo v prejšnjem letu. Med prejemniki častnih priznanj je bil tudi Mitski park Rodik, ki je bil odlikovan za edinstven primer prezentacije pripovednega izročila. Pri nastanku inovativnega projekta Mitski park je bilo potrebno veliko sinergije, strokovno in idejno pa je izhajal iz raziskav izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget v sodelovanju z doc. dr. Nežo Čebron Lipovec iz UP FHŠ in drugimi sodelavci projekta.

Več informacij je TUKAJ.

 

petek, 23. september 2022

Mednarodno srečanje slavistov iz Italije

Oddelek za italijanistiko UP FHŠ gosti 23. in 24. septembra mednarodno srečanje slavistov iz Italije. Srečanja se navadno odvijajo na različnih italijanskih univerzah, kjer so slavistične katedre, tokratno, že 9. zaporedno srečanje, pa se je prvič odvijalo izvem meja Italije, na Univerzi na Primorskem.

Tema srečanja je bila Od začetkov do današnjih dni: konvergence in divergence med slovanskimi jeziki; obenem pa je bil posvečen spominu na Andreo Trovesija, izrednega profesorja za področje slovenskega jezika na Univerzi La Sapienza v Rimu.

V dveh dneh je 30 predavateljev, ki delujejo v različnih državah (Italija, Ukrajina, Rusija, Slovenija, Nemčija) predstavilo 27 prispevkov. Večina dela je bila opravljena v živo, nekateri predavatelji in slušatelji pa so izkoristili možnost in sledili preko Zooma. Namen tega srečanja je bil na eni strani ponuditi raziskovalcem, ki se ukvarjajo s primerjalnim slovanskim jezikoslovjem, možnost, da delijo rezultate svojih raziskav, po drugi pa spodbuditi sodelovanje in širiti tipološke in genealoške sinhrone ali diahrone jezikoslovne raziskave na področju oblikoslovja, skladnje, pomenoslovja in pragmatike.

                 

 

Od 21. 9. do 26. 9. bo na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem potekala mednarodna delavnica z naslovom "Preteklosti in prihodnosti javnih prostorov; delavnica o etnografskih metodah in historičnem urbanem prostoru" (PASTS AND FUTURES OF PUBLIC SPACES WORKSHOP ON ETHNOGRAPHIC METHODS AND HISTORIC URBAN SPACE). Delavnico bo vodila mednarodno priznana in vodilna antropologinja prostora prof. dr. Setha Low (New York City University), v sodelovanju s prof. Valentino Gulin (Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvaška), doc. dr. Saša Poljak Istenič (ZRC SAZU) in doc. dr. Nežo Čebron Lipovec (UP FHŠ).

Na delavnici bo sodelovalo 12 slovenskih in tujih magistrskih in doktorskih študentov, ki bodo pet dni raziskovali pomene in procese v historičnem urbanem prostoru Kopra. Kot študijo primera bodo analizirali manjši trg, lokalno imenovan Giardinetto, ob Garibaldijevi ulici, za katerega se pripravlja postopna prenova. Na delavnici bodo študentje preizkušali ustaljene in novejše etnografske metode, ki lahko temeljno pripomorejo k razumevanju pomena historičnega prostora ter k prepoznavanju njegovega potenciala za prihodnost. Delavnica je organizirana v okviru dveh znanstveno-raziskovalnih projektov, ki jih finansira slovenska agencija za znanost ARRS (projekta "Urban Futures" na ZRC SAZU ter "Potencial etnografskih metod v konservatorstvu stavbne dediščine v spornih območjih, primer severne Istre" na UP FHŠ).

Zaključna prireditev s predstavitvijo upgotovitev bo potekala v ponedeljek 26. 9. v atriju UP FHŠ. Lepo vabljeni!

 

 

 

 

Zgodbe bo oživela Špela Frlic, odlična pripovedovalka pravljic za otroke (in odrasle), umetniška vodja Pripovedovalskega festivala in avtorica številnih pripovedovalsko-vizualno-glasbenih predstav. V narečnem žaru bo lokalne zgodbe oživljala Jasna Majda Peršolja, avtorica pravljic iz Rodika, ki so bile osnova za postavitev Mitskega parka. Zgodbe in mitsko krajino bo na strokoven način interpretirala idejna snovateljica Mitskega parka, izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget. Zgodbe nam bodo pričarale tudi Irena Cerar, znana pripovedovalka in zapisovalka pripovednega izročila v krajini, vodja Mitskega parka, Valerija Pučko idr.

Dogodek bo potekal v okviru projekta Noč raziskovalcev v organizaciji Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije, namen katerega je razširiti strokovna znanja širši javnosti. Mitski park, ki je že edinstven rezultat prenosa takega znanja ter sodelovanja med stroko ter lokalnim prebivalstvom, in njegovi snovalci, so prejeli številne nagrade. Zadnja izmed mnogih, pa gotovo najbolj pomembna, je Častno Valvasorjevo priznanje za muzejsko prezentacijo.

 

Lepo vabljeni vsi, ki bi ali le s poslušanjem ali s pripovedovanjem želeli ohranjati edinstveno nesnovno dediščino pri življenju.

Dogodek s pogostitvijo je brezplačen! Prijave zbiramo do 25.9.22 na: info@mitski-park.eu.

Dobimo se ob 16:30 v Centru za obiskovalce Mitskega parka (Rodik 6). Skupaj se sprehodimo do šembiljinega mesta, Pod Lisičino (15 min), kjer se bo dogodek odvijal.

 

V primeru slabega vremena bo dogodek v prostorih Vaškega doma Rodik.

 

Spela Frlic, slikala Maša Zmitek

ŠtartUP – spoznavni dogodek za vse študente UP se bo odvil v soboto, 8. oktobra 2022, od 9. ure dalje v čisto novem Obmorskem parku Žusterna, Koper.

Dogodek poln športnih iger v organizaciji ŠportUP-ja, druženja, spoznavanja in prepletanja novih poznanstev med študenti UP, predstavitev društev iz lokalnega okolja in aktivnosti, ki so jih pripravile fakultete UP nas bodo zabavale vse do poznega popoldneva.

Za študente smo organizirali tudi avtobusni prevoz, ki bo vozil na relaciji Portorož-Izola-Koper (in obratno). Točen vozni red objavimo naknadno.

Na dogodek se je potrebno prijaviti > https://forms.office.com/r/pTavsx7agL

Napovednika dogodka ŠtartUP 2022 si lahko ogledate TUKAJ.

Rezervirajte si datum. Se vidimo kmalu!

 

***V kolikor bi se želeli priključiti dogodku kot prostovoljec, ki pomaga pri organizaciji dogodka tako ŠtartUP kot Orientacijskih dni za tuje študente, te lepo vabimo, da se nam pridružiš s svojo prijavo tukaj > https://forms.office.com/r/qrT2RJYbWU

– ŠtartUP ekipa.

 

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev v organizaciji Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije se bo zgodovinarka Giulia Beltrametti iz Torina srečala z lokalno skupnostjo in strokovnjaki, ki jih zanima tematika kolektivnega upravljanja naravnih virov.

V zadnjih letih smo v Sloveniji priča revitalizaciji tradicionalnih agrarnih skupnosti, ki so imele pogosto poleg nalog gospodarjenja z zemljišči in gozdovi vlogo prenove jedra skupnosti. Njim je posvečen evropski projekt (OCHER. Lastniki skupne dediščine. Skupna zemljišča, okolje in pravice v evropskih gorah (18. - 20. stoletje, projekt št. 101033368, financira ga Evropska skupnost v okviru Obzorja 2020), katerega vodja je Giulia Beltrametti. Srečanje v Matavunu bo priložnost, da raziskovalka deli z vsemi zainteresiranimi prve rezultate te zgodovinske in antropološke raziskave na slovenskem Krasu.

Predstavljeni bodo arhivski dokumenti in slike, o katerih bo tekla razprava. Raziskovalki, ki sodelujeta pri projektu (Giulia Beltrametti in Katja Hrobat Virloget), bosta veseli, če bodo člani lokalne skupnosti pripravljeni deliti kakšne zgodbe. Protagonisti srečanja bodo tudi člani strokovnega osebja Parka Škocjanske jame, ki je skupaj s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem so-nosilec novo potrjene prestižne UNESCO-ve Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini.

Dogodek se bo odvijal v petek, 30. 9. 2022 ob 14.30 pri Parku Škocjanske jame, Pr Nanetovih, Matavun 8.

Lepo vabljeni vsi, ki vas zanima ali želite deliti svoje znanje o agrarnih skupnosti na Krasu.

Dogodek z majhno pogostitvijo je brezplačen in ni potrebna rezervacija (čeprav je vseeno zaželena potrditev prek e-pošte na giulia.beltrametti@fhs.upr.si). Predstavitev bo v italijanščini s slovenskim prevodom.

 

 

Vabilo na delavnico o raziskavah z orodjem GIS za humanistiko

 

Vabimo vas na delavnico, ki uporablja inovativen pristop pri raziskovanju številnih različnih vidikov humanističnih študij z orodjem GIS (Geografskih informacijskih sistemov).

 

Komu je delavnica namenjena?

 

• raziskovalcem književnosti, ki želijo razširiti svoje razumevanje vloge kraja pri svojih raziskovalnih vpogledih;

• jezikoslovcem in učiteljem, ki bi lahko pri raziskovanju uporabljali zemljevide za zbiranje novih podatkov;

• vsem, ki jih zanima, kako prostor in kraj vplivata na jezik, ki ga uporabljamo;

• ljubiteljem zemljevidov.

 

Kaj bom izvedel/-a na delavnici?

 

1. Kako gresta lahko geografija in humanistika z roko v roki, npr. kako kartirati književnost, kakšna je vloga prostora za nekatere kulture, kaj je globoko kartiranje in kaj so geokorpusi;

2. kako so drugi uporabljali zemljevide pri svojih raziskavah;

3. kateri so elementi zemljevida in zakaj so uporabno analitično orodje;

4. kako izdelati zemljevid na primeru brezplačno dostopnih podatkov za območje Slovenije.

 

 

Kakšna bo oblika delavnice?

 

Delavnica bo sestavljena iz dveh delov:

1. Teoretični uvod s hitro predstavitvijo raziskav na stičišču geografije (predvsem GIS) in humanistike ter kratek tehnični uvod v GIS.

2. Praktična izkušnja z odprtokodnim GIS orodjem: QGIS.

 

Na tečaju bomo zastavili mini projekt, ki mu bodo sledile individualne konzultacije (tudi na Zoomu), kjer se bomo lahko pogovarjali o idejah za uporabo novo pridobljenega znanja na strokovnih področjih udeležencev.

 

Kdaj in kje bo delavnica?

Četrtek, 15., in petek, 16. september 2022, ob 11. uri  v predavalnici za GIS (ob knjižnici), ter od 26. do 30. septembra 2022 od 10. ure dalje – individualne konzultacije.

 

Delavnice bodo potekale na UP FHŠ, udeleženci pa se lahko pridružijo tudi na ZOOM-u.

 

Povezave na Zoom:

15. 9. 2022:

https://upr-si.zoom.us/j/89972639636?pwd=b1NEdy9VUUdkeENPNmJsR3B2QjF2dz09;

16. 9. 2022:

https://upr-si.zoom.us/j/86061436859?pwd=MW1kTTAwNFNLbjBzOXNyUlZQQmh2Zz09

26. 9. 2022:

https://upr-si.zoom.us/j/81411997413?pwd=dXR0c1NQSDlPODJIY0tKdjY5YmY3dz09)

 

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku

 

Za podrobnosti lahko kontaktirate Paulino Wacławik (paulina.h.waclawik@gmail.com)

 

Nekaj ​​besed o voditeljici delavnice: Paulina Wacławik, mag.

 

Sem jezikoslovka, geografinja, učiteljica in prevajalka. Živim v Varšavi na Poljskem in sem pridobila državno štipendijo za enomesečni študijski obisk Fakultete za humanistične študije na Univerzi na Primorskem.

 

Neksus jezika in prostora je ponavljajoča se tema mojih študij.

 

Po diplomi na Fakulteti za geografijo (Univerza v Varšavi), kjer sem študirala urbanistično načrtovanje, poskušam v jezikoslovje vnesti nov pogled. Za svoj doktorski projekt (na Univerzi v Varšavi) preučujem angleške učbenike, ki so jih na Japonskem za japonske študente natisnile japonske založbe. Iščem njihove prostorske vidike, tako prostor samih knjig kot geografski prostor, ki ga prikazujejo. Kot del projekta "The Aquacritical Vistula: Environmental History, Literature, and Deep Mapping" (ki ga financira Univerza v Varšavi) pomagam sodelavcem dati prostorsko razsežnost novi analizi ekokritičnega diskurza z uporabo globokega kartiranja in interpretativnih zemljevidov. Pri svojem prevajalskem delu, ko se lotevam besedil s področij, kot sta geografija in geozgodovina, iščem razvoj nekaterih pojmov in idej v prostoru in času.

 

 

 

ENGLISH INVITATION

torek, 30. avgust 2022

UP FHŠ OBISKAL PARAGVAJSKI AMBASADOR

V torek, 30. 8. 2022, je Univerzo na Primorskem obiskal njegova ekscelenca dr. Juan Francisco Facetti, ambasador Republike Paragvaj na Dunaju, ki je univerzo že obiskal predlani.

V imenu univerze ga je sprejel prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost, ki mu je predstavil delovanje in dejavnosti, nato pa je obisk nadaljeval pri gostiteljici UP Fakulteti za humanistične študije, kjer so ga sprejeli prof. dr. Irena Lazar, dekanja, doc. dr. Zrinka Mileusnić (prodekanja za mednarodno sodelovanje in kakovost UP FHŠ) in izr. prof. dr. Miha Koderman (namestnik predstojnika Oddelka za geografijo UP FHŠ).

Dr. Juan Facetti je fakulteti predal podpisan sporazum o sodelovanju med Filozofsko fakulteto Nacionalne Univerze v Asunciónu in UP Fakulteto za humanistične študije, ki se je kot pobuda pričel prav med prvim obiskom ambasadorja na Univerzi na Primorskem. Vsebinski povod za sklenitev sodelovanja je bil projekt sodelavke UP FHŠ doc. dr. Mojce M. Trčelj – La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice dr. Branislave Sušnik v Paragvaju, ki je doživel precej medijske pozornosti doma in v tujini, avtorici pa prinesel tudi nagrado Prometej znanosti. Na tokratnem srečanju so ob predaji sporazuma tudi spregovorili o nadaljnjih možnostih sodelovanja in okrepitve povezav.

 

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem (v nadaljevanju sklad) temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem (v nadaljevanju UP), občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev študentov takoj, ko zaključijo študij. Cilj sklada je obenem spodbuda vseh študentov UP k čim boljšim študijskim uspehom.

Univerza na Primorskem s tem javnim pozivom vabi vse:

  • kandidate za vpis v študijske programe UP 1., 2. ali 3. stopnje in
  • študente, ki bodo v študijskem letu 2022/2023 vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje UP,

da se prijavijo na ta javni poziv in tako izrazijo svoj interes za vključitev v sklad.

Rok za prijavo je 15. september 2022.

Več informacij je na voljo TUKAJ.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na informativnih dnevih in odkrijete študijske programe, ki jih ponujamo na UP FHŠ. 

Poletni informativni dnevi

 

Podiplomski študijski programi

Poletni informativni dan za podiplomske študijske programe bo potekal v torek, 6. 9. 2022 ob 16:00 uri. Dogodek bo potekal virtualno preko ZOOM povezave.  

 

Zoom povezave bodo objavljene na tej povezavi v torek 6. 9. 2022. 

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na informativnih dnevih in odkrijete študijske programe, ki jih ponujamo na UP FHŠ. 

Poletni informativni dnevi

Dodiplomski študijski programi

Informativni dan za dodiplomske študijske programe bo v sredo, 17. 8. 2022 ob 11:00, preko Zoom povezave.

Podiplomski študijski programi

Informativni dan za podiplomske študijske programe bo potekal v torek, 6. 9. 2022 ob 16:00 uri. Dogodek bo potekal hibridno, v prostorih Fakultete za humanistične študije in preko Zoom povezave. 

 

Zoom povezave bodo objavljene na tej povezavi v torek 17. 8. 2022. 

 

14. Mednarodna poletna šola muzeologije | 14th International Summer School of Museology

5. – 9. september 2022, Koper

Prvi teden v septembru, v terminu od 5. 9. do 9. 9., bo potekala na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v okviru UNESCO katedre in Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ ter v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur, ICOM Slovenija ter z drugimi partnerji iz lokalnega okolja, kot so Pokrajinski muzej Koper in Delavski dom Trbovlje, že 14. Mednarodna poletna šola muzeologije.

Letošnja šola se bo odvijala ponovno v celoti v živo in bo pokrila različne teme s ciljem retrospektivnega pogleda v razvoj muzejev in njihove družbene vloge v preteklosti in razvojnih poti muzejev v prihodnosti. Poseben poudarek bo na novi definiciji muzeja ter na delovanju in vlogi muzejev v izrednih razmerah, kot je čas pandemije in vojne. Številni ugledni predavatelji prihajajo iz različnih svetovno znanih muzejev in inštitucij in bodo udeležencem omogočili širok mednaroden vpogled v muzejsko delo in muzeologijo v današnjem času in današnji družbi.

Šola je tradicionalno namenjena tako študentom kot tudi zaposlenim v muzejih in na področju dediščine in predstavlja priložnost za izmenjavo in prenos znanj o aktualnih temah na področju muzeologije.

 

Program Mednarodne poletne šole muzeologije 2022 - >>> PROGRAM <<<

Programme of the International Summer School of Museology 2022 >>> PROGRAMME <<<

V petek, 22. 7., so se na UP FHŠ uspešno zaključili 2-tedenski Poletni tečaji slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«. Poletni tečaji so zasnovani tako, da pomenijo sočasno spoznavanje jezika in kulture, udeleženci razvijejo sporazumevalno zmožnost v slovenskem jeziku, poleg tega pa spoznajo okoliščine rabe posameznih jezikovnih sredstev in komunikacijskih vzorcev. V soboto so tečajniki in njihovi lektorji odšli na poldnevno ekskurzijo,  kjer so si ogledali Socerb, divaški muzej slovenskih igralcev, Lipico in Ferrarijev vrt v Štanjelu. Vsi so bili navdušeni nad barvito pokrajino in lipicanci. Anna iz Avstralije je rekla, da je bilo izjemno, najbolj ji je bila všeč hrana. Tudi Kevin iz ZDA je bil navdušen nad hrano. Kaj so jedli? Polento in bakala!

V drugem tednu so tečajnikove dopoldnevne lektorate dopolnile tudi 3 popoldanske delavnice, pravopisna, kjer so še podrobneje spoznali zapletena pravila našega slovenskega jezika, ustvarjalna, kjer so izdelali razglednice, in kulinarična, kjer so pripravili mlečne kumare, langaš, ajdovo kašo z gobami in pirine miške, ki so bile, kot pravijo tečajniki, odlične. Cristina iz Italije pa je povedala, da je bila presenečena, da se za slovenske jedi pogosto uporabljajo mlečni izdelki, naučila pa se je tudi novih besed mešati in lonec.

V četrtek so tečajniki pisali izpit, kjer so pokazali usvojeno znanje, v petek pa so pridobili certifikate o uspešno opravljeni poletni šoli.

Kako so se imeli Tiana iz Kande, Dora iz Madžarske in Aleksandar iz Srbije, si lahko ogledate tukaj

Kaj so o nas povedali Anna iz Avstralije, Istok iz Severne Makedonija in Ivona iz Srbije, lahko poslušate tukaj


                

petek, 22. julij 2022

Poletni urnik fakultete

Obveščamo vas, da bo stavba UP FHŠ zaradi poletnih dopustov in praznika od 25. 7. do 15. 8. 2022 zaklenjena.

Med 8:00 do 15:00 uro vam dežurna strokovna služba lahko odklene vrata (tel. 05 66 37 740 oz. pozvonite na zvonec).

V tem času bo zaprta tudi knjižnica UP FHŠ. Zagotovljeno je dežurstvo v strokovnih službah, ki so dosegljive po e-mailih.

 

Od torka, 16. 8. 2022, bo stavba UP FHŠ odprta po običajnem urniku, od 7.30 do 20.30.

 

Želimo vam prijetne poletne dni!

Med 11. in 15. julijem 2022 je na Univerzi v Trstu potekala prva mednarodna poletna šola za doktorske in magistrske študente o obmejnih prostorih v severnem Jadranu, Summer School UPPER ADRIATIC BORDERLANDS: TRANSITIONS, IDENTITIES AND URBAN SPACES IN THE PORT CITY OF TRIESTE AND HINTERLAND (from XIXth to XXIth century), v skupni organizaciji École française de Rome, École française d'Athènes, CETOBAC (UMR 8032 CNRS/EHESS), Université Aix-Marseille (Institut SoMuM, UMR 7303 TELEMe AMU-CNRS), Università degli Studi di Trieste-Dipartimento di Studi Umanistici, ter pod znanstvenim vodstvom dr. Tullie Catalan (Univerza v Trstu) ter dr. Catherine Horel (CETOBaC -Paris).

Na poletni šoli je sodelovala tudi doc. dr. Neža Čebron Lipovec z Inštituta za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije, ki je skupaj s francoskim kolegom dr. Pierrom Sintèsom (Université Aix-Marseille) izvedla predavanje in delavnico o dediščini, spominu in urbanem prostoru - Memory and Urban Space in the Mediterranean: Contemporary Challenges.

Sodelovanje, ki se posebej posveča vprašanju razumevanja in ustvarjanja dediščine ter dediščinskim diskurzom v obmejnih prostorih, postavlja temelje za dolgoročne skupne dejavnosti z Univerzo v Trstu tudi v okviru mreže Transform4Europe.

 

             

Avtor slik: Alessandro Carrieri (UniTS)

 

Suša, ki smo ji v okolju, kjer deluje Univerza na Primorskem, v povečanem obsegu priča letos, pomanjkanje vode ter povezani požari, za znanstvenike, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, ni presenečenje. Njihov strokovni odziv na trenutno stanje podaja izr. prof. dr. Gregor Kovačič, predstojnik Oddelka za geografijo UP Fakultete za humanistične študije. Oziv objavljamo v nadaljevanju. 

Znanstvene objave potrjujejo vsesplošnemu prepričanju o zmanjševanju vodnih količin na območju slovenske Istre. Podnebna kriza preko sprememb v razporeditvi padavin preko leta (sprememba padavinskega režima) ter hkratnega zmanjševanja skupne letne višine padavin in po drugi strani preko povečane evapotranspiracije, ki je posledica vse višjih povprečnih temperatur zraka, vplivajo na občutno manjši vodni odtok na območju slovenske Istre.

To se pri Rižani, najpomembnejšem vodnem viru v regiji, pozna v statistično značilnem zmanjševanju pretoka. Največji upad pretoka je značilen za toplo polovico leta med aprilom in septembrom. Torej ravno v obdobju, ko v regiji močno naraste potreba po vodi (rastna doba, kmetijstvo, turizem …). Podnebne projekcije kažejo, da se bodo v slovenski Istri, v kolikor ne bo dodatne vode iz drugih virov, morali navaditi na vse pogostejša obdobja omejevanja uporabe vode, kot smo mu priča sedaj. Vendar trenutno stanje za znanstvenike, ki na tovrstne posledice podnebne krize opozarjamo že dolgo časa, ni nobeno presenečenje. Dobrodošli v nedvoumno napovedano prihodnost.

Na vse pogostejša in daljša sušna obdobja ter vročinske valove na eni ter vse silovitejše poplave na drugi strani se bomo morali navaditi in naše življenje, dejavnosti prilagoditi novi realnosti. V paket posledic podnebne krize sodijo tudi vse pogostejši požari v naravi, ki so posledica povečane sušnosti. Oddelek za geografijo UP Fakultete za humanistične študije je v letih 2015–2017 organiziral tri okrogle mize, povezane s posledicami podnebne krize na hidrosfero, in sicer o poplavah v Jadranskemu povodju, o oskrbi slovenske Istre z vodo ter še posebej o razsoljevanju kot možnosti za oskrbo regije s pitno vodo, pri katerih so dejavno sodelovali strokovnjaki različnih strok. Mimogrede, desalinizacija ni okoljsko sprejemljiva rešitev za pridobivanje pitne vode na območju slovenske Istre. O vseh zgoraj naštetih temah študente seznanimo pri predmetu Trajnostno upravljanje z vodnimi viri na magistrskem programu 2. stopnje Geografija.

Rešitve za pomanjkanje pitne (tudi druge!) vode v slovenski Istri je potrebno iskati v dveh smereh – zmanjšani porabi (ozaveščanje uporabnikov o smotrni rabi) ter zagotovitvi dodatnih vodnih količin. Pri zmanjševanju porabe pitne vode za druge namene, razen za pitje, bi morali več pozornosti nameniti tudi možnosti ponovne uporabe že prečiščene komunalne vode, gradnji sistemov za zadrževanje in uporabo padavinske vode v sanitarne namene, za zalivanje itn. Rešitve smotrnejše rabe vode obstojijo tudi v kmetijstvu in drugih človekovih dejavnostih. Nedvomno je za slovensko Istro potrebno poiskati dodatni vir pitne vode, pri čemer se kot najboljša rešitev ponuja povezovanje regionalnih vodovodnih sistemov v zaledju, tudi z območja porečja Save (Malni pri Postojni). Na tak način bi trajnostno oskrbo z zadostnimi količinami kakovostne pitne vode za nekaj desetletij zagotovili širšemu krogu uporabnikov. Država mora v vsakem primeru zagotoviti hitro, ekonomsko sprejemljivo ter trajnostno-sonaravno ustrezno rešitev oskrbe slovenske Istre s pitno vodo.


     

Na 5. mednarodni konferenci Evropske organizacije za zgodovino podeželja (EURHO – European Rural History Organisation), ki je potekala konec junija v Uppsali na Švedskem, je bil prof. dr. Aleksander Panjek imenovan za regionalnega predstavnika za Južno Evropo. EURHO je neprofitna organizacija, ki se ukvarja s spodbujanjem proučevanja vseh vidikov zgodovine podeželja v Evropi in širše po svetu. Vsako drugo leto organizira mednarodne konference (doslej Bern 2013, Girona 2015, Leuven 2017, Pariz 2019 in Uppsala 2021/22) z udeležbo več sto raziskovalcev iz vse Evrope in sveta.

Ob njegovi vlogi predsednika Mednarodnega združenja za zgodovino Alp (Association Internationale pour l'Histoire des Alpes) je tokratno imenovanje dodaten pokazatelj mednarodne razsežnosti raziskovanja na Oddelku za zgodovino UP FHŠ, ki se profilira kot priznano jedro za zgodovino podeželja.

Na 3. redni seji Znanstvenega sveta Ustanove Slovenske znanstvene fundacije, ki je potekala 20. junija 2022, je bila dosedanja podpredsednica dr. Irena Lazar, dekanja UP FHŠ, izvoljena za predsednico Znanstvenega sveta SZF z mandatom od 20. junija 2022 do 24. maja 2024.

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je osrednja slovenska ustanova zasebnega prava na področju pospeševanja in promocije znanosti. Njen namen je načrtovati in izvajati neodvisno moralno in denarno podporo slovenski znanstveni skupnosti in vsem, ki dokazujejo nadarjenost za raziskovalno delovanje že med šolanjem. Med njenimi cilji je povezovanje znanstvenoraziskovalne dejavnosti v podjetništvu, gospodarstvu in družbi kot celoti, usmerjena pa je tudi mednarodno, saj povezuje sodelovanje slovenske znanstvene skupnosti, ki deluje doma s tisto v tujini, pa tudi z odločnimi raziskovalci drugih držav. Obenem si s cilji izboljšanja komunikacije znanosti prizadeva tudi za boljše razumevanje vloge znanosti v družbi ter višje znanstvene pismenosti državljank in državljanov Republike Slovenije.

Ob imenovanju dr. Ireni Lazar čestitamo in ji želimo uspešno delo!

11. julij 2022, Koper - Danes so se na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu začeli 29. Poletni tečaji slovenskega jezika.

S klicem »Halo, tukaj slovenski Mediteran!« smo pozvali udeležence po svetu. Letos se je na naš klic odzvalo 44 tečajnikov iz: Srbije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Ukrajine ,Rusije, Uzbekistana, Egipta, ZDA, Avstralije, Kanade in Argentine.

 

Več informacij o programu je na voljo na tej povezavi.

 

 

4. julija je Oddelek za Italijanistiko UP FHŠ otvoril Poletno šolo kreativnega pisanja, ki bo potekala v dveh sklopih: prvi sklop zajema osnove kreativnega pisanja (4.-8. julij 2022), drugi sklop se bo osredotočal na izkustvene in telesne vidike pisanja (11.-15. julij 2022). Poletno šolo vodi znani italijanski pisatelj mlajše generacije, Marco Mancassola, avtor  Non saremo confusi per sempre (Einaudi, 2011; nova izdaja La Nave di Teseo, 2017) in Gli amici del deserto (Feltrinelli 2013). Po literarni predlogi ene izmed kratkih pripovedi v zbirki Non saremo confusi per sempre je nastal film Sicilian Ghost Story, ki je bil predstavljen na filmskem festivalu v Cannesu leta 2017. Marco Mancassola že vrsto let poučuje kreativno pisanje v okviru šol Scuola Holden v Torinu in Londra Scrive, ki jo je ustanovil v Londonu, kjer živi. Mancassola je v Londonu zasnoval in ustanovil tudi Festival italijanske književnosti (Festival of Italian Literature in London).
Poletna šola je organizirana v sodelovanju z Italijansko unijo (Unione Italiana) in Ljudsko univerzo v Trstu (Università popolare di Trieste).

Il 4 luglio è iniziata la Scuola estiva di scrittura creativa” organizzata dal Dipartimento di Italianistica della Facoltà di Studi Umanistici dell’Università del Litorale in collaborazione con l’Unione Italiana e l’Università Popolare di Trieste.
I corsi sono condotti dallo scrittore Marco Mancassola, autore, tra gli altri, di Non saremo confusi per sempre (Einaudi, 2011; nuova edizione La Nave di Teseo, 2017) e di Gli amici del deserto (Feltrinelli, 2013). Da uno dei racconti di Non saremo confusi è stato tratto il film Sicilian Ghost Story, presentato al Festival cinematografico di Cannes nel 2017.
Insegna da anni scrittura creativa per la Scuola Holden di Torino e per Londra Scrive, il programma di scrittura da lui fondato a Londra.
Sempre a Londra, dove vive, ha ideato e fondato nel 2017 il Festival of Italian Literature in London.

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) je letos že osmič zapovrstjo uspešno izvedla Poletno šolo kitajskega jezika.

Letošnje šole se je udeležilo 16 osnovnošolcev, ki so spoznavali kitajsko kulturo in jezik sproščeno in igrivo. Ker se tečajniki radi vračajo k poletnemu srečanju s Kitajsko, so se delavnice odvijale prilagojeno njihovemu predznanju in starostni skupini. Učenci so svoje znanje nadgrajevali z novimi vsebinami, saj smo letos usmerili pogled predvsem v značilnosti kitajske kulinarike. Priredili smo tudi ustvarjalne delavnice, kot so izdelovanje izdelkov iz gline, zapisovanje pismenk, kitajska kaligrafija, učenje pesmi, izdelava knjige receptov, spoznavanje kitajskega horoskopa in drugo. Kitajsko kulturo pa so spoznali tudi preko risank, knjig in filmov.
Letošnja posebnost je bila predstavitev dokumentarca in knjige o Almi Karlin, ki jo je pripravila ilustratorka njene knjige, akademska slikarka Wang Huiqin.

Poletno šolo je tudi letos vodila lektorica sinologije Tjaša Vilotič, ob pomoči sinologinje Anje Ahčin.

 

V okviru razpisa Erasmus+,  projekta Languide, kjer UP FHŠ nastopa kot vodilni partner, bo 11. in 12. julija potekalo zaključno  partnersko srečanje.

Projekt LanGuide sledi evropski jezikovni politiki, ki želi spodbujati mobilnost in medkulturno sporazumevanje v visokošolskem prostoru, zato učenje več jezikov in večjezičnost tvori pomemben steber jezikovne politike Evropske unije (EU). Namen projekta je spodbujanje internacionalizacijo visokega šolstva z rabo najsodobnejše tehnologije. Projekt LanGuide povezuje 6 projektnih partnerjev iz jezikovno in geografsko različnih delov Evrope. Vse partnerske visokošolske ustanove so usmerjene v jezikovno usposabljanje in razvoj računalniških tehnologij, zato je sodelovanje vseh partnerjev bistveno pri razvijanju skupne metodologije, vodnika, ki se osredotoča na različne strokovne jezike. 

 

       

Ljubljana, Koper, 21. junij 2022 – Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na svoji slavnostni akademiji, ki je potekala v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije v torek, 21. junija 2022, na dan poletnega solsticija, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2021. Kot ena od treh finalistk Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je priznanje za »izjemno dragocen prispevek komuniciranja znanstvenih dosežkov s področja kulturne antropologije s široko zainteresirano javnostjo v Sloveniji in po svetu« prejela doc. dr. Marija Mojca Terčelj z Oddelka za antropologijo in kulturne študije UP Fakultete za humanistične študije. Slavnostno prireditev je vodil dr. Edvard Kobal, predsednik SZF.

 

 

 

 

V četrtek, 16. junija, je v dvorani Sv. Frančiška v Kopru potekala 19. Slavnostna podelitev diplom diplomantkam in diplomantom 1. in 2. stopnje študijskih smeri Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Študij je uspešno zaključilo 60 diplomantov, ki zapuščajo svojo almo mater v vlogi mladih humanistov in družboslovcev.

19. generacijo diplomantk in diplomantov sta najprej nagovorili rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, in dekanija FHŠ, prof. dr. Irena Lazar. Sledila je podelitev diplom po programih, za glasbeni program pa so poskrbeli Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem ter prof. Borut Vatovec in prof. Alenka Zupan iz Glasbene šole Koper.

Z željo, da vam bo na podelitev ostal lep spomin, delimo z vami na tej povezavi utrinke z dogodka v originalni resoluciji. Povezava do slik bo aktivna do 11. julija 2022.

Vsem diplomantom še enkrat iskreno čestitamo in želimo obilo uspeha na nadaljnji študijski, raziskovalni ali karierni poti!

torek, 21. junij 2022

NA OBISKU: UZBEKISTANSKA DELEGACIJA

 

V duhu spodbujanja internacionalizacije na Univerzi na Primorskem je Fakulteto za humanistične študije obiskala delegacija iz Urgench State University iz Uzbekistana.

Predavatelji iz Urgencha so bili častni gostje na slavnostni podelitvi diplom Fakultete za humanistične študije, kjer sta jim dobrodošlico izreki rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar in gostiteljica, dekanja prof. dr. Irena Lazar.

Na svojem uradnem obisku se bodo uzbeški gostje med drugim srečali s predstojniki oddelkov na Fakulteti za humanistične študije. Pogovori bodo potekali predvsem o možnosti sodelovanja tako pri prijavi projektov, kot na študijskih in študentskih izmenjavah.

 

ponedeljek, 20. junij 2022

(ID)entitet(A)

V sredo, 8. junija 2022, ob 19. uri, je skupina podiplomskih študentov programov Kulturni študiji in antropologija ter Komuniciranje in mediji (Maja Apat, Milica Golijanin, Alexandra Jurčáková (Erasmus študentka), Nikola Milosavić Aleksić, Leon Seršen, Marko Vrljić in Sara Vukotić) v Atriju UP FHŠ pripravila zanimiv in medijsko odmeven dogodek z naslovom (ID)entitet(A): avtorji projekta so pod mentorstvom doc. dr. Aleksandre Schuller raziskovali različne vidike svojih identitet in jih reflektirali preko uprizoritvenih akcij, fotografije in prostorskih postavitev. Uprizoritveni dogodek je bil zasnovan interaktivno, zato so bili tudi obiskovalci povabljeni k aktivni udeležbi: k avtorefleksiji in risanju, pisanju, fotografiranju ter dialogu z uprizoritvenimi akcijami avtorjev."

 

EMUNI (Euro-Mediterranean University) in CJUP vabita na okroglo mizo z naslovom »La francophonie, le cadeau de la France«, ki bo potekala v torek, 17. maja ob 17. uri v palači Trevisini v Piranu (Kidričevo nabrežje 2, 3. nadstropje). Dogodek bo moderirala lekt. mag. Polona Oblak.

Okrogla miza bo potekala v francoskem in angleškem jeziku.

Več informacij najdete tule: https://www.fhs.upr.si/sl/tecaji

 

Vabimo vas na serijo gostujočih predavanj v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ in UNESCO Katedre. Predaval bo prof. dr. Mihai Gligor iz Univerze “1 Decembrie 1918” iz Alba Iulie (Romunija). Program:
 
Torek, 17. 5. 2022, UP FHŠ, Maestral 2

12.00: “Marine Valves and Long-Distance Trade in Prehistoric Romania”,

14.00: “Funerary Discoveries in Transylvanian Neolithic and Eneolithic”.

Sreda, 18. 5. 2022, UP FHŠ, Maestral 2

14.00: “Plastic Art from Neolithic and Eneolithic Transylvania”.

Več informacij najdete tule: https://www.fhs.upr.si/sl/oddelki/oddelek-za-arheologijo-in-dediscino#Aktualno

V sklopu predavanja bo predstavljena knjiga Via dalla Montagna (»Proč od gora«), v kateri so zbrani študijski prispevki o raziskavi »Depopulacija gorskih območij v Italiji«, ki je bila izvedena konec 20. let prejšnjega stoletja. Knjiga na eni strani obravnava splošna vprašanja, ki izhajajo iz celotne preiskave, na drugi pa se osredotoča na primer hribovitih območij Furlanije.

Dr. Alessio Fornasin je izredni profesor demografije na Univerzi v Vidmu. Objavil je okoli 150 člankov in poglavij v znanstvenih revijah in zbornikih na temo zgodovinske demografije in ekonomske zgodovine. Med njegovimi novejšimi deli velja omeniti Female family heads in fascist Italy: a study of the 1931 population census (The History of the Family, z M. Breschi) in Who Died in Captivity? Mortality Among Italian Prisoners During World War One (Social History of Medicine).

Dr. Claudio Lorenzini je doktor zgodovine (univerza v Vidmu), raziskovalno se ukvarja s socialno, kulturno in ekonomsko zgodovino alpskega območja Furlanije v novem veku in novejši dobi. Njegovi najnovejši publikaciji sta Common Forest, Private Timber: Managing the Commons in the Italian Alps (Journal of Interdisciplinary History, z G. Bonan) in Selvicoltura e pratica forestale nell’area alpina orientale (secoli XVIII-XIX). Gli sviluppi di una scienza ibrida (Histoire des Alpes).

nedelja, 27. februar 2022

ZGODOVINSKA POMLAD 2022

četrtek, 6. januar 2022

COVID-19 Opomnik!!

ponedeljek, 3. januar 2022

DOSEŽKI UP V LETU 2021

sreda, 22. december 2021

NOVOLETNO VOŠČILO

ponedeljek, 13. december 2021

Vabilo na ERASMUS DAN

ponedeljek, 22. november 2021

!! Covid-19 UKREPI !!

torek, 19. oktober 2021

Simpozij Divina

UP FHŠ v soorganizaciji z ZRC SAZU in Knjižnico Srečka Vilharja organizira že 5. simpozij Divina

GP
ponedeljek, 18. oktober 2021

REKTORIČIN DAN 2021

ponedeljek, 11. oktober 2021

ERASMUS DNEVI 2021

sobota, 25. september 2021

Vodnik za brucke in bruce

petek, 24. september 2021

PRVI ŠTUDIJSKI DAN

četrtek, 23. september 2021

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV

petek, 9. julij 2021

UP PRIDOBILA PET NOVIH PROJEKTOV BILATERALNEGA ZNANSTVENORAZISKOVALNEGA SODELOVANJA Z BIH

V dveh projektih sodelujejo tudi raziskovalci in raziskovalke iz UP FHŠ

sreda, 17. februar 2021

Volitve dekana UP FHŠ

torek, 13. oktober 2020

XX Settimana della Lingua Italiana nel Mondo: L’italiano tra parola e immagine: graffiti, illustrazioni, fumetti l 19 - 25 ottobre 2020

20. teden italijanskega jezika v svetu: Italijanščina med besedo in sliko: grafiti, ilustracije, stripi l od 19. do 25. oktobra 2020

ponedeljek, 28. september 2020

INFO: COVID IN FAKULTETA

ponedeljek, 6. julij 2020

Poletni urnik UP FHŠ

torek, 21. april 2020

Dekanjin dan, 24. 4. 2020, ODPOVEDAN

 

 

 Spoštovani,

 

petek, 24. 4. 2020, je v študijskem koledarju UP FHŠ zaveden kot

Dekanjin dan, namenjen srečanju študentov in zaposlenih.

Ker je trenutno druženje onemogočeno, je dekanjin dan v

tem terminu preklican.

Srečali se bomo, vsaj v manjših skupinah, v jesenskem času.

 

V petek tako potekajo predavanja po ustaljenem urniku oz. redno delo.

 

Bodite dobro.

 

 

torek, 21. januar 2020

FHŠ NA INFORMATIVI 2020

 

sreda, 11. december 2019

VOŠČILO UP FHŠ

VABILO

Vljudno vabljeni na 4. mednarodni simpozij Divina - dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa 2019 v organizaciji Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Knjižnice Srečka Vilharja, Društva za antične in humanistične študije ter ZRC SAZU

Simpozij se bo začel v četrtek, 24. 10. 2019 ob 10.00 v prostorih Pretorske palače v Kopru, nadaljeval pa se bo v prostorih UP FHŠ v predavalnici Burja 1.

PROGRAM

 

 

 

Volitve v ŠS UP FHŠ so v sredo, 6. 11. 2019, od 9h do 17h v avli UP FHŠ.

 

Voli se največ 11 kandidatov. Kandidatna lista (spodaj).

Vabljeni na volitve!

 

 


 

 

Prenova industrijske dediščine na Reki – ladja Galeb in kompleks Benčić

ponedeljek, 14. oktober 2019

Srečanje s kitajsko kulturno delagacijo

Obisk kitajske kulturne delegacije v organizaciji Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem in Konfucijevega inštituta Ljubljana

FUNDACIJA LEONA ŠTUKLJA

Ulica heroja Zidanška 18

2000 MARIBOR

RAZPIS ŠTIPENDIJ

Fundacija Leona Štuklja razpisuje skladno s Pravilnikom o pridobivanju sredstev in podeljevanju štipendij in pomoči: desetmesečne štipendije, z možnostjo podaljšanja, v višini 150 € mesečno.

Pogoji za pridobitev:

Dijaki in študentje, ki dosegajo nadpovprečne študijske uspehe ob hkratnem uspešnem vključevanju v športne, kulturne ali humanitarne dejavnosti in še nimajo štipendije

Dodatni kriterij – socialni status družine prosilca

Prednost pri dodelitvi štipendij imajo dijaki in študentje višjih letnikov

 

Kandidati so dolžni predložiti pisno:

Pisno prošnjo s tel. št., elektronsko pošto in kratkim življenjepisom,

Dokazila o študijskem uspehu in potrdilo o vpisu

Fotokopijo zadnje dohodninske odločbe staršev, skrbnikov in svoje, če so že davčni zavezanci

Dokazila o izven šolskih aktivnostih na področju športa, kulture in humanitarnih dejavnosti oziroma priporočila trenerjev, profesorjev ali mentorjev.

Na osnovi zbranih dokazil in pridobljenih informacij bo Komisija za podeljevanje štipendij izbrala štipendiste in do petka, 30. 11. 2019 po elektronski pošti obvestila vse prosilce o izboru.

 

Rok za oddajo pisnih vlog, začetek: četrtek, 10. 10. 2019, zadnji dan za oddajo, petek, 25. 10. 2019

 

Pisne vloge pošljite na naslov:

Fundacija Leona Štuklja

Ul. heroja Zidanška 18

2000 MARIBOR

(Vladimir PODHOSTNIK)

 

V Mariboru, dne 05. 10. 2019

četrtek, 11. april 2019

Serija predavanj Irene Radić Rossi

Vabljeni na serijo gostujočih predavanj doc. dr. Irene Radić Rossi (Oddelek za arheologijo, Univerza v Zadru) na temo podvodne arheologije.
Serija predavanj poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru izmenjave ERASMUS+ in predmeta Arheologija morja in celinskih voda Evrope.
 
 
Sreda, 17. april 2019
10.00 – 11.30 (Sejna soba, UP FHŠ)
UNDERWATER ARCHAEOLOGICAL RESEARCH IN CROATIA: PAST, PRESENT AND FUTURE
12.00-13.30 (Sejna soba, UP FHŠ)
ADVANTAGES AND LIMITATIONS OF THE IN SITU PRESERVATION OF UNDERWATER CULTURAL HERITAGE
 
Četrtek, 18. april 2019
10.00 – 11.30 (Burja 3, UP FHŠ)
CHALLENGES OF SYSTEMATIC RESEARCH OF COASTAL SITES: THE CASKA BAY CASE STUDY
12.00-13.30 (Burja 3, UP FHŠ)
ARCHAEOLOGY OF ADRIATIC SHIPBUILDING AND SEAFARING

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Oddelek za arheologijo in dediščino

vabi na predavanje doktorskega študenta Aleksandra Jašarevića

Dame s koridorja: starejša železna doba severne Bosne

Predavanje bo potekalo v četrtek 14. 3. ob 11 uri v predavalnici Maestral 2

V sredo, 20. marca 2019, bo potekal prvi simpozij Združenja plesno-gibalnih terapevtov. Odvijal se bo na Fakulteti za humansitične študije UP, in sicer v predavalnicah Maestral 3 in Levant 3. Število udeležencev je omejeno, prijave na naslednji povezavi zbiramo do 15. 3.!

PROGRAM SIMPOZIJA

sreda, 13. februar 2019

INFORMATIVNI DAN NA UP FHŠ!

V petek in soboto 15. 2. in 16. 2. bo na UP FHŠ potekal informativni dan. V petek vas bo fakulteta čakala odprtiv vrat ob 10.00 in 15.00, v soboto pa ob 10.00.

Vabljeni!!!

International workshop

Koper - Capodistria, February 15th, 2019

The workshop aims at examining one of the most important and yet little studied aspects of the Colombian exchange: the introduction and diffusion of maize in Mediterranean Europe. While the potato and its impact has been studied in quite some detail thanks to a great number of articles and monographs, the same cannot be said for maize, despite the incontrovertible importance this plant took on as a crop and as foodstuff in many rural areas of Mediterranean Europe.
The workshop concentrates on the northern Mediterranean area comprising the Alpine and south-eastern European regions and examines the following aspects from a comparative perspective:
1. Chronology and geography of the diffusion of maize in the northern Mediterranean and south-eastern European regions;
2. Ways in which the diffusion took place, examining the reasons for its success or lack of success;
3. Links between greater (or lesser) success of maize and land ownership and tenancy;
4. Impact and consequences of the spread of maize on grain markets and on peasant diets;
5. Possible link between the increased cultivation of maize and the diminishing cases of famine.
 
Venue: University of Primorska, Faculty of Humanities, Titov trg 5, lecture room Maestral 1

 

Organisers: Luca Mocarelli, Aleksander Panjek.
Organisation: University of Primorska, Faculty of Humanities, Department of History and Institute for Intercultural Studies, with the support of the Faculty of Mathematics, Natural
Sciences and Information Technologies.

Oddelek za geografijo vabi na predavanje z naslovom ALI JE ISLAM ZARES TAKO NEGATIVEN?

Od leta 2015, ko se je Evropa začela soočati s prihodom večjega števila beguncev, izvirajočih prvenstveno iz muslimanskih držav (Sirije, Iraka in Afganistana), se na stari celini krepi protiislamski diskurz, ki islam slika negativno. Krepijo se desne stranke in skupine, ki opozarjajo na nevarnost, da bi Evropo >preplavili muslimani<. To ne preseneča, saj protiislamski diskurz v Evropi obstaja že približno 900 let in je globoko zakoreninjen. Skozi zgodovino so ga (re)producirale različne družbene skupine, in sicer zaradi uveljavljanja svojih lastnih interesov. Poleg tega politiki z opozarjanjem na >muslimansko nevarnost< mnogo lažje osvajajo ali ohranjajo oblast. Do neke mere pa je mogoče protiislamski diskurz nevtralizirati, in sicer z opozarjanjem na skupne elemente krščanstva in islama, odgovornost Zahoda za katastrofalne vojne na Bližnjem vzhodu in v širšem muslimanskem svetu, ozadja islamističnega terorizma in prispevek muslimanskega sveta k razvoju zahodne civilizacije.

Predaval bo doc. dr. Primož Šterbenc, ki je diplomiral in magistriral iz politologije - mednarodnih odnosov in doktoriral iz sociologije religij. Trenutno je docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Raziskuje islam, dogajanja v muslimanskem svetu, odnose med Zahodom in muslimanskim svetom, izraelsko-palestinski konflikt ter (geo)politično-varnostni položaj v Evraziji in Afriki.

Predavanje bo v torek, 5. februarja 2019, ob 18.30, v predavalnici Maestral 3 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!

Ljubljana, Koper, 23. januar 2019

23. januarja je dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije (SZF), v Prešernovi dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti posameznikom in skupinam, ki so bili v preteklem letu najbolj odmevni pri promoviranju znanosti, podelil priznanja Prometej znanosti in najvišji naziv Komunikator znanosti. Za leto 2018 so priznanje Prometej znanosti z Univerze na Primorskem prejeli dekan UP Fakultete za vede o zdravju izr. prof. dr. Nejc Šarabon (posamično) in študenti UP Fakultete za humanistične študije z mentoricama doc. dr. Vladko Tucovič Sturman in doc. dr. Jano Volk ter lektorico Mojco Maljevac iz Radia Koper za skupen projekt »Kotiček za jeziček«. Med finaliste izbora za Komunikatorja znanosti za leto 2018 pa sta se uvrstila tudi doc. dr. Aksinja Kermauner z UP Pedagoške fakultete in prof. dr. Borut Likar z UP Fakultete za management.

 

Komuniciranje znanosti ima bistven vpliv na ozaveščenost državljanov o razvojni vlogi znanosti v sodobni družbi. Je osnovno sredstvo in s tem način popularizacije znanosti. Slovenski raziskovalci, učitelji, umetniki in novinarji se tega vedno bolj zavedajo.  SZF tako v začetku januarja vsako leto podeli več vrst priznanj za dosežke posameznikov, skupin in organizacij, ki se posvečajo komunikaciji znanosti, o znanosti in za znanost s splošno javnostjo. Najstarejša oblika letne podelitve so priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje SZF od leta 2003 dalje. Podeljujejo se najbolj kakovostnim in najodmevnejšim komunikatorjem za življenjsko delovanje in za naj dosežke v zadnjih nekaj letih ter še zlasti v preteklem letu.

 

Na letošnji slavnostni akademiji so podelili 13 priznanj Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju. Z Univerze na Primorskem so priznanje prejeli: dekan Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Nejc Šarabon (posamično) ter Oddelek za slavistiko Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Radio Koper za skupen projekt »Kotiček za jeziček«. Med finalisti izbora za leto 2018 za Komunikatorja znanosti pa sta bila tudi doc. dr. Aksinja Kermauner s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in prof. dr. Borut Likar s Fakultete za management Univerze na Primorskem.

 

Prejemnikom priznanj prisrčno čestitamo in želimo uspešno promocijo znanosti tudi v prihodnje!

Vabljeni na gostujoče predavanje Andreja Magdiča (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) z naslovom Vprašanje kontinuitete zgodnjesrednjeveške poselitve slovenskega Pomurja in Podravja v torek, 8.1.2019 ob 10:30 v predavalnici Maestral 2 na UP FHŠ.

 

vabilo v priponki

 

Predavanje poteka v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmeta Arheologija zgodnjega srednjega veka.

 

Vljudno vabljeni!

VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

 

Vabljeni na gostujoče predavanje Jošta Hobiča (Ministrstvo za kulturo RS) z naslovom Lidar in uporaba v arheologiji v četrtek, 10.1.2019 ob 14:10 v predavalnici Burja 3 na UP FHŠ.

 

Predavanje bo potekalo v organizaciji Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ v okviru predmetov Metodologija arheoloških raziskav in Metodološki pristopi arheoloških raziskav.

vabilo v priponki

Vljudno vabljeni!

doc. dr. Alenka Tomaž

petek, 7. december 2018

GUESSS raziskava

petek, 12. oktober 2018

Colloquia Divina 2018

Colloquia Divina 2018

Fakulteta za humanistične študije UP bo tudi lestos gostila simpozij Colloquia Divina, posvečen novi latiniteti.

Simpozij bo potekal od četrtka, 18. 10. 2018 do sobote, 20. 10. 2018

v prostorih Pretorske palače v Kopru, v prostorih UP FHŠ in v prostorih Inštituta za arheologijo in dediščino UP FHŠ v Piranu.

Objavljen je že okvirni program simpozija

Gostujoča predavanja egiptologa Mohmmeda S. Rehana Abdelgaffarja

Vabimo vas na serijo gostujočih predavanj egiptologa Mohmmeda S. Rehana Abdelgaffarja, ki bodo potekala na UP FHŠ ob sredah ob 17. uri v predavalnici Maestral 2.
Mohmmed S. Rehan Abdelgaffar je egiptolog in arheolog, ki je doštudiral na Univerzi v Aleksandriji v Egiptu, nato pa študij nadaljeval še na Univerzi v T
übingenu v Nemčiji.
Znjihovo ekipo sodeluje tudi pri raziskavah v Sakkari v Egiptu. Od leta 2017 je doktorski študent UP FHŠ na programu Arheologija

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku.

Prvo predavanje bo v sredo, 10. 10. 2018 ob 17.00

THE FIRST KINGS OF EGYPT / PRVI EGIPČANSKI FARAONI

Spored vseh predavanj

torek, 25. september 2018

URNIK FHŠ

ponedeljek, 17. september 2018

Nov razpis za tutorje študente

 

Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije (UP FHŠ) skladno s Pravilnikom o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem objavlja razpis za tutorje študente za študijsko leto 2018/2019.

Besedilo razpisa je na naslednji povezavi.

Rok za prijavo je 28. 9. 2018. Kandidati za tutorje študente izpolnjen in podpisan prijavni obrazec z zahtevanimi prilogami posredujejo po elektronski pošti na naslov: zrinka.mileusnic@fhs.upr.si.

Spoštovani,

 

obveščamo vas, da bo fakulteta od 23. julija do vključno 10. avgusta 2018 zaprta.

 

V tem času bo zagotovljeno dežurstvo s strani strokovnih služb.

 

Želimo vam prijetne poletne dneve.

UP FHŠ

Posredujemo informacijo o letošnjih dobitnikih nagrad EU za kulturno dediščino / nagrad Europa Nostra 2018, med katerimi je tudi Plečnikova hiša v Ljubljani:

http://www.europanostra.org/eu-prize-cultural-heritage-europa-nostra-awards-2018-29-winners-17-countries-announced/

Več v priponki.

Fakulteta za humanistične študije / Facoltà di studi umanistici / Faculty of Humanities

Oddelek za arheologijo in dediščino / Department of Archaeology and Heritage 

VABI 

na gostujoče predavanje

DOC. DR. JULIJANE VISOČNIK, Nadškofijski arhiv Ljubljana

z naslovom: ALI JE EPIGRAFIKA RES POMOŽNA ZGODOVINSKA VEDA?

 v sredo, 4. aprila 2018, ob 13.30 v predavalnici Maestral 2 (3. nadstropje).

Z nami bo doc. dr. Julijana Visočnik, specialistka za antično epigrafiko, avtorica številnih člankov in analiz na temo rimskih napisov, rimskih prebivalcev, vojakov in rimske religije. V preteklem letu je izdala obsežno monografijo o rimskih napisih Celeje (Celje) in njenega podeželskega zaledja.

 

Istega dne vas vabimo, da se nam pridružite na 

PREDSTAVITVI ZNANSTVENE MONOGRAFIJE

doc. dr. Julijane Visočnik, The Roman inscriptions from Celeia and its ager,

ki bo v sredo, 4. aprila 2018 ob 15.00,

na Fakulteti za humanistične študije UP - predavalnica Maestral 2.  

 

Monografija je izšla konec leta 2017 pri Celjski Mohorjevi družbi in prinaša celovito objavo in interpretacijo epigrafskih spomenikov rimske Celeje (Celje) in njenega podeželskega zaledja. Odstira nam usode mestnih prebivalcev, odnose med keltsko in rimsko aristokracijo, poreklo ali poklice posameznikov, odnos prebivalcev in imperija do religije ter ne nazadnje marmorno bogastvo celejskih nekropol. Z avtorico se bo o njenem delu in monografiji  pogovarjala prof. dr. Irena Lazar.

torek, 13. marec 2018

Poletna šola muzeologije 2018

12th International Summer School of Museology

gp

12th International
Summer School of Museology

 

“WORDS” In and For Museums

 

Piran – Trieste – Koper
27 May – 2 June 2018

preliminary program  --  application form

Organized by:
Forum of Slavic Cultures, Piranova – International Heritage Research Centre & University of Primorska, Faculty of Humanities

Under the Honorary Patronage of

 

torek, 13. marec 2018

Evropsko leto kulturne dediščine na Obali

Obali se obeta bogat program, ki bo ozaveščal o pomenu kulturne dediščine

Objavljamo program Tedna Univerze na Primorskem 2018, ki bo potekal od 12. do 18. marca. V sedmih dneh se bo zvrstilo kar 52 dogodkov, ki smo jih v sodelovanju pripravili zaposleni in študenti, skupaj z različnimi organizacijami, društvi, podjetji in lokalno skupnostjo. Med vsemi izpostavljamo dva, povezana z novima častnima doktoricama Univerze na Primorskem: inavguracijsko predavanje prof. dr. Cheryl E. Praeger in razstava izbranih del zasebne zbirke akademske slikarke Metke Krašovec. 15. marca 2018, s pričetkom ob 17. uri v protokolarni dvorani Sv. Frančiška pa bo Slovesna akademija Univerze na Primorskem, ko bodo podeljena najvišja priznanja pedagoškim, raziskovalnim in letos prvič tudi strokovnim zaposlenim ter študentom, obeležila petnajsto obletnico od ustanovitve univerze - 17. marca 2003 je bila namreč v sodni register vpisana tretja slovenska javna univerza: Univerza na Primorskem.

POVEZAVA NA DOGODKE TEDNA UP

Dogodki so namenjeni širši javnosti, vstopnine ni (v primeru, ko je zahtevano vplačilo kotizacije, je to pripisano).

 

Vljudno vabljeni na naše prireditve!

 

ISHA Trieste-Koper,

študenti oddelka zgodovine Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in

Univerze v Trstu

 

vabimo profesorje in raziskovalce, da se udeležijo

mednarodne zgodovinarske konference na temo

"Nacionalne ideje in nacionalizmi slovanskih narodov v 19., 20. in 21. stoletju",

ki se bo odvijala v Kopru med 20. in 23. septembrom 2018.

Konferenca bo zasnovana dvodelno, namenjena pa je predvsem študentom, ki bodo večinski udeleženci dogodka.

 

V prvem delu bodo gostujoči profesorji in raziskovalci predstavili svoj referat,

drugi del pa bo potekal v obliki tematskih delavnic v okviru katerih bodo svoje prispevke predstavili študentje, čemur bo sledila diskusija.

 

Vse dodatne informacije najdete v spodnjih prilogah.

Lep pozdrav!

 

Call - professor

Instructions - professors

četrtek, 25. januar 2018

Informativa 2018

26. in 27. bo na Gospodarskem razstavišču potekal 10. sejem Informativa. Tam bodo tudi sodelavci UP FHŠ!

Več o sejmu na povezavi.

Pozor!!! Na spletni strani: https://www.upr.si/sl/mednarodno/mednarodna-mobilnost/erasmus/razpis-erasmus-ka103-studenti-201718 je objavljen razpis UP za Erasmus+ KA103 mobilnost študentov v študijskem letu 2018/19.
petek, 15. december 2017

Sprehodi se z menoj!

Objavljeni so bili rezultati volitev v Študentski svet UP FHŠ. Rezultati so v prilogi.

četrtek, 23. november 2017

Elettra Sincrotrone Trieste

V torek, 28.11.2017, Karierni center UP in UP FAMNIT organizirata obisk centra »Elettra Sincrotrone Trieste« - mednarodnega raziskovalnega centra, ki je specializiran v raziskovanju materialov z uporabo visokotehnoloških in zmogljivih orodij, glavno med njimi je sinhrotronska svetloba. Ta omogoča preučevanje materialov v industriji, farmakologiji, arheologiji, biologiji in medicini.

V centru upravljajo z dvema različnima pospeševalnikoma delcev, sinhrotronom »Elettra« ter laserjem prostih elektronov »Fermi«. Proizvedena svetloba s strani obeh pospeševalnikov se uporablja na več kot 30 eksperimentnih postajah, eksperimente pa nato analizirajo v laboratorijih za kemijo, mikroskopiranje, vede o materialih, elektrotehniko in informatiko.

 
POTEK OBISKA:
 
Do centra Elettra Sincrotrone Trieste se bomo zapeljali z avtobusom. Tam nas bodo sprejeli predstavniki Elettre, po uvodni predstaviti pa se bomo razdelili v 2 skupini:
  • v prvi skupini bo poudarek na bioloških vsebinah,
  • v drugi skupini bo poudarek na računalniških in informacijskih tehnologijah.
 
Obisk bo potekal v angleškem jeziku in bo trajal približno 90 minut.
 
KDAJ: 28. 11. 2017, ob 14:25
KJE: Zbirno mesto na avtobusni postaji pri Oli Burger
POVRATEK: Ob 18.00
ŠTEVILO MEST: 48
 
OBISK DOGODKA IN AVTOBUSNI PREVOZ STA NAMENJENA VSEM ŠTUDENTOM UP TER STA BREZPLAČNA!
 
Na dogodek je potrebna predhodna prijava NA TEJ POVEZAVI do vključno 26.11.2017.
 

Več informacij na: kariernicenter@upr.si.

Oddelek za geografijo UP Fakultete za humanistične študije vabi na predavanje z naslovom 8000 KILOMETROV PO SREDOZEMSKEM MORJU.

Nekajmesečno družinsko potovanje z jadrnico preko Jadranskega, Jonskega, Egejskega in Tirenskega morja, od Istre do Kalabrije, od Dodekaneza do Korzike. Štiri morja, pet držav, nešteto otokov, zalivov in skritih kotičkov, zanimivih ljudi ter dogodivščin. Predavanje ob fotografijah bo vodila doc. dr. Nataša Kolega, sodelavka Oddelka za geografijo UP Fakultete za humanistične študije in UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Predavanje bo v torek, 28. novembra 2017, ob 18.30, v predavalnici Maestral 3 na UP Fakulteti za humanistične študije, Titov trg 5, Koper.

Vljudno vabljeni, VSTOPNINE NI!

sreda, 25. oktober 2017

»Divina: dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa – le giornate di studio su Andrea Divo Giustinopolitano«

Simpozij na temo nove latinitete na Slovenskem

GP

Vabljeni na simpozij

»Divina: dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa – le giornate di studio su Andrea Divo Giustinopolitano«,

ki ga ob odprtju razstave najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml. organizirajo

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Italijanska narodna skupnost »Santorio Santorio« Koper, Društvo za antične in humanistične študije Slovenije

ob podpori Mestne občine Koper in časopisne hiše »Primorske novice«.

Sejna dvorana Pretorske palače v Kopru, v petek 27. 10. 2017 ob 10.00 in prostori UP Fakultete za humanistične študije v Kopru

 

Simpozij se bo zaključil s predstavo dramske skupine študentov iz Zadra:

"Aristofanove ptice iz Kukumaglajgrada"

Vstop prost, vljudno vabljeni!

VABILO/INVITO

PROGRAM PRIREDITVE

ponedeljek, 23. oktober 2017

Trieste Science+ Fiction Festival

gp

UP FHŠ v sodelovanju s festivalom

Trieste Science+ Fiction Festival

 

vabi na

 

Predstavitev festivalskega programa

in spremljevalnih dejavnosti,

 

ki bo potekala v torek, 24. 10. 2017,

ob 14.10, v predavalnici Levant 1.

 

Trieste Science+Fiction Festival je najpomembnejši italijanski festival, ki predstavlja znanstvenofantastično produkcijo na področju filma, televizije in novomedijske produkcije, kot tudi knjige, stripa, vizualnih in uprizoritvenih umetnosti. Festival, ustanovljen leta 2000 v Trstu, nadaljuje s tradicijo Mednarodnega festivala znanstvenofantastičnega filma, ki se je v Trstu odvijal med letoma 1963 in 1982 in je bil prvi festival žanrskega filma v Italiji. Več o festivalu na: http://www.sciencefictionfestival.org/

 

 

Vabljeni!

Obveščamo vas, da je rektor UP, prof. dr. Dragan Marušič, podaljšal rok za oddajo vloge za prijavo v Štipendijski sklad UP na podlagi Javnega poziva za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada UP, za študijsko leto 2017/18.

Študenti lahko svojo vlogo oddajo do 20.10.2017 do 15:00.

Javni poziv je dostopen na spletni strani Kariernega centra UP: http://www.kariernicenter.upr.si/sl/stipendijski-sklad .

Vloge je potrebno oddati v elektronski obliki preko spletnega obrazca, ki je dostopen na naslovu http://stipendije.kariernicenter.upr.si .

Posebnost letošnjega poziva je razdelitev štipendij na dve kategoriji:

- Splošna štipendija in

- štipendija za perspektivne in vrhunske športnike.

Karierni center Univerze na Primorskem


Karierni center Univerze na Primorskem je danes na svojih spletnih straneh objavil Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem za študijsko leto 2017/18.

Univerza na Primorskem je edina slovenska javna univerza z lastnim štipendijskim skladom. Štipendijski sklad Univerze na Primorskem temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem (UP), občinami in gospodarstvom. Sklad je namenjen nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, ponudbi teh študentov delodajalcem še v času študijskega procesa in zagotavljanju možnosti za zaposlitev teh študentov takoj, ko zaključijo študij. Cilj sklada je obenem spodbuda vseh študentov UP k čim boljšim študijskih uspehom. Od leta 2008 do danes je bilo iz sklada podeljenih 287 štipendij.

UP s tem Javnim pozivom za pridobitev štipendije vabi vse študente, vpisane v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje na UP, ali kandidate za vpis v študijske programe UP 1., 2. ali 3. stopnje, da se prijavijo na ta javni poziv in tako izrazijo svoj interes za vključitev v sklad. Študenti in kandidati svoj interes za kandidiranje na javni poziv izrazijo z vlogo.

Vloga je dostopna na spletni strani Kariernega centra UP. Oddati jo je mogoče do 15. oktobra 2017 do 23.59.

Z vključitvijo v sklad so izbrani študenti uvrščeni v posebno evidenco najboljših študentov UP in tako pridobijo možnost za sklenitev enoletne pogodbe o štipendiranju (z možnostjo podaljšanja). Pogodbe o štipendiranju bodo sklenjene med UP, partnerji sklada (delodajalci) ter študenti, pri katerih bo obstajal vzajemen interes za sklenitev te pogodbe. S podpisom pogodbe o štipendiranju se študent zaveže, da se bo v primeru ponujene zaposlitve s strani partnerja sklada (delodajalca) po zaključenem izobraževanju pri njem zaposlil vsaj za toliko časa, kolikor je prejemal štipendijo.

Posebnost letošnjega poziva je podelitev štipendij v dveh kategorijah in sicer:

· splošna štipendija, kot je obstajala do sedaj,

· štipendija za perspektivne in vrhunske športnike.

Na spletni strani Kariernega centra je prav tako objavljen Javni poziv za delodajalce za študijsko leto 2017/18 z Vlogo za vključitev delodajalcev v ŠS UP. Študenti Univerze na Primorskem in delodajalci so vabljeni k oddaji vlog za vključitev v Štipendijski sklad UP.

Več informacij: objava Kariernega centra kariernicenter@upr.si ali 05 611 76 36 (vsak delavnik med 8.00 in 15.00).

Monografija NATURE, TOURISM AND ETHNICITY AS DRIVERS OF (DE)MARGINALIZATION: INSIGHTS TO MARGINALITY FROM PERSPECTIVE OF SUSTAINABILITY AND DEVELOPMENT

četrtek, 10. avgust 2017

Museums in short

četrtek, 10. avgust 2017

Zagovor dr. disertacije Vesne Markelj

Vabimo Vas na zagovor doktorske disertacije študentke študijskega programa 3. stopnje Geografija, Vesne Markelj

Referat za podiplomski študij
ponedeljek, 17. julij 2017

Obvestilo za študente

Fakulteta bo zaprta od 24. 7. do 9. 8.

GP
torek, 27. junij 2017

Poletna šola italijanščine

Ana Zwitter Vitez
sobota, 24. junij 2017

EUth Trieste-Koper

Predstavitev projekta

sobota, 24. junij 2017

Halo, tukaj slovenski Mediteran!

24. Poletni tečaji slovenskega jezika na slovenski Obali

torek, 20. junij 2017

Po kreativni poti do znanja

Študenti FHŠ sodelujejo pri štirih projektih PKP

Gregor Pobežin
torek, 20. junij 2017

Center za jezike UP: Poletna šola italijanščine l 3.–7. julij 2017

Poletna šola italijanščine za dijake (od 15 leta naprej), študente in odrasle

15-urni začetni tečaj (A1) ali

15-urni nadaljevalni tečaj (A2)

 

Poletna šola bo potekala

od 3. do 7. julija po 3 šolske ure na dan.

Prijave zbiramo do 30. junija 2017.

Za več informacij o tečaju, prijavi in ceni klikni tukaj

torek, 21. marec 2017

Nova spletna stran

Nova spletna stran že deluje

Barbara P.

UP FHŠ je prenovila svojo spletno stran.

četrtek, 27. oktober 2016

testna novica 3

testna novica 3 abstract

četrtek, 27. oktober 2016

testna novica 2

testna novica 2 abstract

četrtek, 27. oktober 2016

testna novica1

Nastaja nova stran UP FHŠ