Univerza na Primorskem se je odzvala na pobudo za sodelovanje s strani Gledališča Koper, ki se z uprizoritvijo Krsta pri Savici poklanja 30. obletnici samostojne države. Celodnevni dogodek, ki ga sestavljata simpozij in večerna predstava je ne le prvo tovrstno sodelovanje s koprskim gledališčem, temveč bo zbornikom prispevkom, ki se kombinira z gledališkim listom ter vsebino simpozija postavlja kot edinstveno sodelovanje kulturne in znanstvene ustanove. Gledališče je namreč s svojim prevpraševanjem aktualnosti Krsta in njegovo sodobno podobo Univerzi postavilo zanimivo vprašanje aktualnosti ter jo spodbudila k sledenju strategiji, vklapljanju umetnosti v različna raziskovalna področja, saj so tudi vse članice na tak ali drugačen način podprle izvedbo.

Tako so se na Univerzi z vprašanjem ukvarjali ne le v okviru navidezno samoumevnih tem zgodovine, literarne in jezikovne umetnosti, temveč je segla tudi na področje suiciodiologije ter preprečevanja samomora in na temo kineziologije, športa ter vprašanja novoveškega odnosa do telesa. Z vabilom tujim in domačim zunanjim strokovnjakom, pa je simpozij prešel tudi na mednarodno raven.

S tovrstnimi temami je Univerza predstavljala tudi navdih za gledališko preinterpretacijo Krsta, tako sta se ustanovi medsedbojno spodbujali, navdihovali in bosta svoj pogled na nujnost združevanja kulture ter znanosti kot temeljev izhoda iz pandemijske krize predstavili pred pomembno slovensko obletnico. Simpozij z naslovom Zakaj Črtomir ne umre? Preobrazbe nacionalnega mita bo potekal 24. junija 2021, s pričetkom ob 10.00 v Avditoriju Portorož, predvajan pa bo tudi prek youtube kanala Unverze na Primorskem.

Zaradi veljavnih omejitev vas prosimo, da svojo osebno priostnost najavite na martina.m.kos@iam.upr.si

 

PROGRAM

 

10.15– 10.25     

Pozdravni nagovori  (prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, mag. Martina Marušič Kos, organizacijski odbor)

 

10.25–10.35     

Uvod v kolokvij (Marcello Potocco)

 

10.40–11.40    

1. sklop:

Tomaž Grušovnik, Univerza na Primorskem, Slovenija: 

Kaj dela Črtomir trideset let po spreobrnjenju? Prisilna vera in dvoumnost političnega branja Krsta pri Savici

 

Vita Poštuvan, Meta Lavrič, Univerza na Primorskem, Slovenija: 

Zakaj Črtomir ne umre? Preprečevanje samomora po Prešernu

 

 

Odmor za kavo

 

12.00–13.30    

2. sklop:

Ernest Ženko, Univerza na Primorskem, Slovenija: 

Razlika in totaliteta: Krst pri Savici kot konstitutivni mit

 

Igor Grdina, Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovenija: 

Nič več se nista videla na sveti

 

Barbara Jurša, Univerza na Primorskem, Slovenija: 

Nečloveški drugi ter reprezentacija telesa in kraja v Krstu pri Savici

 

 

Kosilo

 

15.00 – 16.00    

3. sklop:

Marcello Potocco, Univerza na Primorskem, Slovenija: 

Ideološka recepcija krščanstva v Prešernovem Krstu pri Savici in v pesnitvi Brébeuf and his Brethrens Edwina Johna Pratta

 

Jadranka Cergol, Univerza na Primorskem, Slovenija: 

"… kreposti, znanju naj bi vi služili" (Pekel XXVI 120): Dantejeve sledi v poeziji Franceta Prešerna

 

 

Odmor za kavo

 

16.20 – 17.50    

4. sklop:

Miran Košuta, Univerza v Trstu, Italija: Italijanski krst Krsta. Ob 70-letnici prvega italijanskega verznega prevoda Prešernove pesnitve.

 

Maka Elbakidze in Irma Ratiani, Državna univerza Ivana Javakišvilija v Tbilisiju, Gruzija: Rustavelijev nazor in krščanska teologija

 

Boris A. Novak, Univerza v Ljubljani, Slovenija

 

17.50 – 18.00    

Splošna razprava

 

 

18.05     

Projekcija kratkega filma Krst za triatlonce po ideji Barbare Jurša v realizaciji Damjana Muhiča in Fakultete za vede o zdravju

Krst za triatlonce, Kratki film