FAKULTETA ZA HUMANISTIČNE ŠTUDIJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Oddelek za arheologijo in dediščino in Inštitut za arheologijo in dediščino

vabita na predavanje krajinske arhitektke Romane KAČIČ

 

KAMNITA PREPROGA PIRANA

 

Predavanje bo v sredo, 18. 11. 2020, ob 15. uri preko sistema zoom na https://upr-si.zoom.us/j/89548979080

in bo potekalo v okviru predmeta Kulturni spomeniki Slovenije.

 

O PREDAVATELJICI:  

Romana KAČIČ je krajinska arhitektka, ki je več let delovala v Benetkah. Sedaj deluje v Trstu in Piranu. Poleg dela krajinske arhitektke je aktivna na področju osveščanja javnosti o naravni in kulturni dediščini obmorskega in morskega pasu Sredozemlja. Leta 2014 je ustanovila Zavod Abakkum (2014), s sedežem v Piranu, ki se posveča krajini, kulturi in umetnosti. Pod tem okriljem nastajajo kulturni dogodki, projekti in seminarji, ki promovirajo poznavanje in zavedanje o kakovosti prostora in okolja v dialogu z javnostjo.

 

Povzetek predavanja:

Eden od projektov Zavoda Abakkum je tudi Kamnita preproga, v okviru katerega je sodelovala tudi UP FHŠ (Inštitut za arheologijo in dediščino) in njeni študenti. Na predavanju bo Romana Kačič predstavila delo in poizkus rekonstrukcije tlakov v mestu Piran in ilustracije in besedilo o piranskem tlaku, enega izmed podob identitete slovenske Istre. Razstava povečanih ilustracij in besedila predstavlja istoimensko knjižico Kamnita preproga Pirana, od zrna do tlaka (Kačič, Fabbro, Mair, Zonta), ki je v štirih jezikih izšla v elektronski obliki in bo v kratkem izšla tudi v tiskani obliki pod založništvom Turističnega združenja Portorož. Konec novembra bo v Mali loži v Kopru razstava teh ilustracij z besedilom. Na dan odprtja razstave, 25.11. 2020, bo delavnica izdelave vzorca tlaka iz peščenjaka, po tradicionalni metodi polaganja na peščeno podlago. Ves čas razstave, do 13.12. 2020, si bomo lahko poleg vzorca obnove “kamnite preproge” iz manjših tlakovcev, ki ga bodo naredili študentje, ogledali tudi vzorec iz večjih kamnitih plošč izdelanega s strani podjetja Gnom.

  

 

Na temo kamnitega tlaka v starem mestnem jedru Pirana so se v preteklem letu zvrstili številni dogodki, ki so širšo javnost pozvali k pozivnemu diskurzu o kakovosti javnih odprtih površin in o pomenu kamnitega tlaka položenega na suho v okoljskem, funkcionalnem, estetskem, kulturnem in trajnostnem pogledu. Organizirane so bile razne delavnice in delovne razstave, ki so pripeljale do izvedbe prvega mednarodnega projekta Kamnita preproga, projekta o obnovi kamnitega tlaka v starem mestnem jedru Pirana, po tradicionalni metodi suhogradnje. Projekt je združeval strokovnjake, obrtnike in ljubitelje dediščine iz Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so s teoretičnimi izhodišči in izvedbo praktičnih del, na eni izmed piranskih ulic podprli stara in predstavili nova znanja, v skladu s tradicijo. Poudarili so pomen obstoja tlakov in podali usmeritve za pravilno varovanje, obnovo in gradnjo kamnitih struktur položenih na peščeno podlago. To je še toliko bolj pomembo zaradi odločitve organizacije UNESCO, ki je veščino suhozidne gradnje uvrstila na seznam nesnovne kulturne dediščine. S to odločitvijo je bil storjen pomemben korak v razumevanju in spoštovanju kamnitih struktur ter kulturne krajine.