ponedeljek, 7. marec 2022

Vabljeni na čajanko projekta EU VOICES

 

 

Konferenca o prihodnosti Evrope

Konferenca o prihodnosti Evrope, ki traja že od lanskega leta, je edinstvena priložnost za evropske državljanke in državljane, da razpravljajo o izzivih in prednostnih nalogah Evrope. Ne glede na to, od kod prihajajo ali kaj počnejo, lahko na vzpostavljeni interaktivni večjezični digitalni platformi (www.ec.europa.eu) izrazijo svoje mnenje o prihodnosti, ki si jo želijo za Evropsko unijo in tako prispevajo k njenemu preoblikovanju. Čeprav se državljani Slovenije vse bolj odzivamo na dogajanje v EU, predvsem kritično, je hkrati zaznati pomanjkanje pozitivnih pobud po sodelovanju v skupnih evropskih zadevah. Ravno zato je cilj projekta EU VOICES spodbuditi večjo angažiranost državljanov Slovenije in jih skozi različne aktivnosti in razprave o ključnih temah EU vključiti v proces odločanja o prihodnosti Evrope.

EU voices

V okviru projekta je bila vzpostavljena interaktivna spletna stran (https://www.euvoices.eu/) s celostno grafično podobo, ki obiskovalce spodbuja k razpravi in prispevanju svojih idej o prihodnosti Evrope. Ta vsakomur omogoča neposredno sodelovanje z vplivneži in znanimi osebnostmi, katerih mnenja in nazori so med ljudmi visoko cenjeni. K sodelovanju smo povabili 4 verodostojne in prepričljive vplivneže, ki so tudi medijsko dobro prepoznavni izpostavljeni in znajo argumentirano predstavljati svoja stališča o vprašanjih in temah, ki jih obravnava že omenjena konferenca. Ti strokovnjaki oziroma vplivneži na spletni strani projekta tedensko objavljajo svoje videobloge, ki jih je možno neposredno komentirati. Na projektu sodelujejo:

  • Lojze Peterle - vrednote in pravice, vladavina prava, varnost,
  • dr. Uroš Lipušček – migracije,
  • mag. Tanja Cegnar - klimatske spremembe in okolje,
  • Laura Menard - izobraževanje, kultura, mladi in šport.

V okviru aktivnosti za podporo Konferenci o prihodnosti Evrope bomo organizirali tudi tematske čajanke na različnih lokacijah po Sloveniji. Predvidenih je 8 dogodkov v obliki pogovorov, kjer bodo sodelovali vplivneži in predstavniki civilne družbe. Na vsakem izmed dogodkov bodo sodelovali tudi evropski poslanci, ki bodo podali svoja mnenja o teh temah.