VABILO NA GOSTUJOČE PREDAVANJE

V petek, 26. novembra 2021, ob. 15.00, vabimo na gostujoče predavanje 

dr. Uroša Matića 
(Österreichische Archäologische Institut, Wien, Austria)

z naslovom 

Avaris in Tebe v Drugem vmesnem obdobju: identitete, konflikti in ustvarjanje spominov

 

Dr. Uroš Matić k nam prihaja iz Arheološkega inštituta Avstrijske akademije znanosti na Dunaju. Leta 2010 je diplomiral in 2011 magistriral na Filozofski fakulteti Univerze v Beogradu osredotočen na arheologijo in raziskave Egipta. Nato je leta 2017 doktoriral Egiptologijo, na Inštitutu za egiptologijo in koptske študije Univerze v Münsterju v Nemčiji. Področje njegovih raziskav je osredotočeno na Vojno in nasilje v starem Egiptu, na Drugo vmesno obdobje in Novo kraljestvo, na Egipčanske odnose s sosednjimi deželami v 2. tisočletju pr. n. št., kot tudi na Poselitveno arheologijo, Arheologijo spolov in seveda Teorijo v arheologiji. Je avtor številnih raziskav in razprav objavljenih v njegovih monografijah, uredniških zbornikih, kot tudi v svetovno pomembnih časopisih. Za svoje delo je prejel številne štipendije in nagrade. Več na spletni strani.

Predstavljeni bodo novi rezultati izkopavanja najdišča Kom Ombo v Zgornjem Egiptu v regionalni perspektivi. Posebna pozornost bo posvečena sodobnemu znanju o Prvem vmesnem obdobju v Egiptu in začetku Srednjega kraljestva ob koncu 3. in začetku 2. tisočletja pr. n. št.

Predavanje poteka v okviru predmeta Kulture vzhodnega Sredozemlja v predavalnici Maestral 2 (UP FHŠ) in na daljavo, neposredno iz veličastnega Kom Omba, prek ZOOM platforme

Vljudno vabljeni!

izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur