»Accessible and Digitalized Cultural Heritage for persons with disabilities – Ad HoC«

Četrto transnacionalno srečanje v okviru projekta »Dosegljiva in digitalizirana kulturna dediščina za osebe s posebnimi potrebami«

25. – 29. 4. 2022, Maestral 1

 

Na Fakulteti za humanistične študije bo naslednji teden, med 25. in 29. 04. 2022, ob zaključku Ad HoC projekta potekalo četrto transnacionalno srečanje. Na tem zaključnem srečanju bodo vse sodelujoče organizacije prispevale k prepoznavnosti in trajnosti dosedanjih rezultatov projekta. Eden od rezultatov projekta je izpeljati okvir za ustvarjanje novih pristopov za izdelavo dostopnih spletnih gradiv na področju kulturne in arheološke dediščine, nove učne načrte za spletne tečaje, pa tudi nove odprte izobraževalne vire (OER) za osebe s posebnimi potrebami. Inovativna vrednost projekta je v dostopnosti OER in razvoju večje združljivosti s specifično tehnologijo, enostavno povezavo z bralniki zaslona in programsko opremo za prepoznavanje glasu za osebe z okvaro vida. Na tem srečanju bodo podane tako zaključne pripombe, kot razprave o projektnih idejah in možnostih sodelovanja med partnerji v prihodnosti.

V okviru srečanja je predvideno tudi usposabljanje, ki je usmerjeno v uvajanje razvoja in izvajanja spletnih izobraževalnih učnih načrtov s področja kulturne in arheološke dediščine. Udeleženci bodo med usposabljanjem, v konferenčnem in praktičnem delu, dobili tudi dragocen vpogled v rezultate in izkušnje pri partnerski inštituciji gostiteljici.

Srečanja se bodo udeležili predstavniki visokošolskih ustanov, strokovnjaki/raziskovalci s področja razvoja učnih načrtov, strokovnjaki s področja kulturne dediščine, arheologije in izobraževanja s posebnimi potrebami, in sicer vodilnega partnerja, Univerze Sv. Cirila in Metoda iz Skopja, Severna Makedonija, partnerji Univerza Tor Vergata iz Rima, Italija, nevladna organizacija Artifactory iz Aten, Grčija, ter kolegice iz Pedagoške fakultete naše Univerze.

CELOTEN PROGRAM TUKAJ.

Projekt »Accessible and Digitalized Cultural Heritage for persons with disabilities – Ad HoC« (Dosegljiva in digitalizirana kulturna dediščina za osebe s posebnimi potrebami) je financiran iz programa Erasmus+ v okviru akcije KA203 – Strateško partnerstvo v visokem šolstvu, v obdobju od 15. 12. 2019 do 14. 12. 2022.

Več o projektu: https://projectadhoc.wordpress.com/; https://www.upr.si/si/univerza-in-okolje/projekti-univerze-na-primorskem/erasmus-ka2-projekti-partnerstva/ad-hoc-accessible-and-digitalized-heritage-of-culture-for-persons-with-disabilities