Oddelek za antropologijo in kulturne študije

print

Študijtop

Oddelek za antropologijo in kulturne študije izvaja študijske programe 1., 2. in 3. stopnje:

Študijski program 1. stopnje: Antropologija se izvaja v slovenskem in angleškem jeziku (novost 2023/24)

Študijski program 2. stopnje: Kulturni študiji in antropologija

- Študijski program 3. stopnje: Antropologija

Oddelek za antropologijo in kulturne študije (OAKŠ UP FHŠ) deluje v večkulturnem sredozemskem prostoru in ima razvejano mrežo mednarodnih povezav.

Naši študijski programi se izvajajo v malih oziroma v manjših skupinah, s pozornostjo za raziskovalna zanimanja študentov, z možnostjo za poglobljene razprave v seminarjih in s podporo vključevanju študentov v raznovrstne (ob)študijske in strokovne dejavnosti. Organiziramo zanimive praktikume: večdnevne raziskovalne tabore, terenske vaje v multietničnem obmorskem okolju in v različnih naravnih habitatih; izvajamo na umetniški praksi temelječe raziskovalne projekte, ki jih (v obliki publikacij, večmedijskih postavitev in uprizoritvenih dogodkov) predstavimo tudi širši javnosti.

Raziskovalno in pedagoško delo sodelavcev oddelka obsega naslednja področja: antropologija Amerike in študije staroselcev, antropologija razvoja, študije spomina, migracije, romske študije, etnologija, folkloristika, dediščina, pomorska in medicinska antropologija, kulturni in uprizoritveni študiji, na umetniški praksi temelječe raziskovanje.

Antropologija na UP FHŠ zagotavlja morje idej in širino pogleda! Postanite naši FB prijatelji: Antropologija: morje idej, širina pogleda

Predstojnica Oddelka za antropologijo in kulturne študije: izr. prof. dr. Katja HROBAT VIRLOGET (katja.hrobat@fhs.upr.si)
Namestnica predstojnice: izr. prof. dr. Alenka JANKO SPREIZER (alenka.janko.spreizer@fhs.upr.si)

Tutorka: doc. dr. Aleksandra Schuller (aleksandra.schuller@fhs.upr.si)


Pedagoški sodelavcitop


Utrinki aktualnotop

 OAKŠ V LETU 2021 OVENČAN Z NAGRADAMI

Doc. Mojca Marija Terčelj je ena izmed prejemnic prestižne nacionalne muzejske nagrade ICOM Slovenija, ki jo je podelil Mednarodni muzejski svet (International Council of Museums) 19.11.21. Nagrado je kot avtorica prejela za razstavo »La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju« v Slovenskem etnografskem muzeju, in sicer skupaj z dr. Tanjo Roženbergar, Danijelo Grgić in mag. Jasno Kralj Pavlovec.Več: https://www.etno-muzej.si/.../la-doctora-zivljenje-in...; http://www.icom-slovenia.si/

Izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget je prejemnica Murkovega priznanja Slovenskega etnološkega društva za izjemen odziv na knjigo V tišini spomina. "Eksodus" in Istra. Poleg tega je v istem letu prejela tudi fakultetno Bartolovo nagrado za odličnost v znanosti in nacionalno priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju.

   

 

INFORMATIVNI DAN v ponedeljek 23.8.21 ob 10:00 in 17:00 na:

https://upr-si.zoom.us/s/81268241189

(možen tudi pogovor osebno: katja.hrobat@fhs.upr.si)

Vpisni rok na 2. stopnjo: 1. rok do 26.8.21; 2. rok: 9.9.21-14.9.21, 3. rok: 23.9.21-24.9.21 (12:00)

Zakaj študirati antropologijo in kulturne študije na fhš up?

  • v večetničnem sredozemskem okolju,
  • edinstvena kombinacija antropologije in kulturnih študijev v Sloveniji,
  • manjše skupine študentov – lažja izvedljivost terenskih vaj (tudi večdnevnih), individualni pristop,
  • ustvarjalno vzdušje (umetniški performansi, analitična psihologija)
  • raziskovalno delo, povezano z lokalnim okoljem…

Izšla je knjiga V tišini spomina. "Eksodus" in Istra. izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget

Izvirno znanstveno delo v založbi v sodelovanju med Založbo Univerze na Primorskem in Založništvom tržaškega tiskana na podlagi individualnih in kolektivnih spominov obravnava tabu temo v slovenski zgodovini, to je t.i. eksodus (večinoma) italijanskega prebivalstva iz Istre po drugi svetovni vojni. Raziskava obravnava razloge za »eksodus« ter življenje tistih, ki so ostali, in tistih, ki so prišli v novo družbeno stvarnost Istre. Novost raziskave je etnološka analiza spominov ljudi, ki so obravnavani ne le z zgodovinskega vidika, pač pa tudi v svojem čustvenem kontekstu, ki izražajo strahove, občutke, ki še danes ostajajo »v tišini spomina«.

Izšla je KNJIGA HOJ!

Knjiga je eden izmed rezultatov na umetniški praksi temelječe raziskave HODI.BODI. (november 2020–januar 2021, Oddelek za antropologijo in kulturne študije UP FHŠ). Avtorji: Maja Apat, Marija Božić, Ana Cikač, Milica Golijanin, Rok Novak, Polona Žigo. Mentorica in vodja na umetniški praksi temelječe raziskave HODI.BODI: Aleksandra Schuller. Zaradi velikega zanimanja je knjiga že pošla. Lahko jo dobite v pdf obliki na naslovu: aleksandra.schuller@fhs.upr.si

Hodite. Izgubite se z namero, da bi se našli.

Samo hodite, hodite.

Film ob odprtju Mitskega parka

https://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-293-060-8.pdf

Izšla je knjiga Mitska krajina: iz različnih perspektiv v uredništvu izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget iz OAKŠ UP FHŠ.

Knjiga sledi vsebinskemu konceptu soočanja različnih resničnosti, ki mu sledimo na razstavi v Centru za obiskovalce v Mitskem parku Rodiku, vendar tokrat v okviru soočanja različnih perspektiv v okviru znanstvenega diskurza. Mitska krajina in pripovedno izročilo (s poudarkom na Rodiku) je v pričujoči znanstveni monografiji analizirana interdisciplinarno z vidika različnih strok, etnologije, arheologije, zgodovine, geografije in dediščinskih študijev. Elektronska izdaja v formatu PDF: https://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-293-060-8.pdf ali kot FlipBook: https://www.hippocampus.si/ISBN/978-961-293-061-5/index.html. Knjiga je nastala v okviru projekta Mitski park v financiranju Interreg V-A: Slovenija-Hrvaška., katerega odprtje sledi po tiskovni konferenci v sredo 21.4.21 ob 10ih na: http://bit.ly/Mitskipark

Spoli na terenu: pogovor o vlogi spola v etnografskem raziskovanju,

V sredo, 21. aprila 2021, ob 17. uri, v okviru Dnevov enakosti spolov na FF. Sodelujejo: izr. prof. dr./ višja znanstvena sodelavka Duška Knežević Hočevar, izr. prof. dr. Alenka Janko Spreizer, dr. Andreja Mesarič, izr. prof. dr. Jaka Repič, Tina Ivnik, David Muster, Anja Poznič in Dario Peršič. Pogovor bo moderirala doc. dr. Alenka Bartulović. 

https://uni-lj-si.zoom.us/j/97082450144?pwd=REZ2bHJZRGJFWkJGVFliZkEySFlDZz09; Meeting ID: 970 8245 0144; Passcode: 344042

Razstava o dr. Branislavi Sušnik

DOC. DR. MARIJA MOJCA TERČELJ, specialistka za staroselske kulture Latinske Amerike, medkulturnost in pravice staroselcev z Oddelka za antropologijo in kulturne študije UP FHŠ, pripravlja v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) RAZSTAVO O DR. BRANISLAVI SUŠNIK. 

Razstava La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju odpira svoja vrata v Slovenskem etnografskem muzeju dne 20. aprila 2021. Več o razstavi: https://www.etno-muzej.si/sl/novice/napovedujemo-razstavo-o-slovenski-raziskovalki-v-paragvaju-dr-branislavi-susnik

  

Otvoritveni mednarodni simpozij: DISPLACED HISTORIES WITHOUT TRACES AND TRACES OF PAST WITHOUT HISTORY

Simpozij poteka v okviru bilateralnega projekta s Francijo Proteus pod vodstvom izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget, FHŠ UP in dr. Michèle Baussant, raziskovalne direktorice CNRS v Franciji, CEFRES Praga v sredo 14.4.21 ob 14ih na: https://us02web.zoom.us/j/87114991116

Več o programu: https://cefres.cz/fr/events/2021/04/14

Zapuščeno dvorišče Hanan sinagoge, Kairo, 2020 (M. Baussant).

Branje imen romskih žrtev nacističnega preganjanja, Alenka Janko Spreizer, 2021

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta (Jom HaŠoa) se spominjamo tudi preganjanih in umorjenih v nacističnem genocidu nad Romi med drugo svetovno vojno. Prebrali bomo imena Romov iz okolice Novega mesta, ki so bili umorjeni v Auschwitzu. Sodelavka OAKŠ izr. prof. dr. Alenka Janko Spreizer, predsednica Komiteja za genocid nad Romi in članica slovenske dlegacije pri IHRA se je odzvala za vabilo Inštituta terezinske iniciative (Institut Terezínské iniciativy) iz Prage. V sodelovanju s Sinagogo Maribor je prebrala 50 imen Rominj in Romov iz Dolenjske, ki so bili ubiti v Auschwitzu. Video komemoracijo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://youtu.be/4hmm-GJ0JgI

Izr. prof. dr. Alenka Janko Spreizer je nova predsednica Komiteja za genocid nad Romi pri IHRI

15. marca 2021 je pri mednarodni organizaciji International Holocaust Remembering Aliance (IHRA), ki združuje eksperte za izobraževanje, raziskovanje in ohranjanje spomina na holokavst, izr. prof. dr. Alenka Janko Spreizer postala predsednica Komiteja za genocid nad Romi. Alenka Janko Spreizer je mednarodno priznana socialna antropologinja, ki več kot 20 let ukvarja s terenskimi raziskavami med različnimi romskimi skupnostmi v Sloveniji in drugod, romskimi študiji, znanstvenim rasizmom ter anticiganizmom. IHRA je edina medvladna mednarodna organizacija, ki se osredinja na vprašanja holokavsta ter genocida nad Romi in Sinti.

Več: https://www.holocaustremembrance.com/genocide-of-the-roma; https://www.facebook.com/antropologijaupfhs

Uspešni na razpisu MSCA - Marie Sklodowska Curie Action

Prvi projekt na Univerzi na Primorskem tega tipa od 11-ih v Sloveniji je pridobila dr. Giulia Beltrametti in sicer pod mentorstvom članice OAKŠ FHŠ izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget. Pod njenim mentorstvom bo raziskovalka v okviru projekta »Owners of a Common Heritage. Commons, Environment and Rights in European Mountains (18th - 20th century)« z akronimom OCHER raziskovala in se usposabljala na področju antropoloških vidikov upravljanja srenjske zemlje, pod mentorstvom pravne zgodovinarke prof. dr. Sarah Vanuxem z Université Côte d’Azur (UCA) iz Nice v Franciji pa bo obravnavala pravno-zgodovinske vidike. OCHER se spoprijema z izzivi pravne antropologije in želi prispevati k razmisleku o novih okoljskih pravicah, ki presegajo dihotomijo človek/narava z razumevanjem zgodovinskih oblik ne-destruktivnega so-odnosa med socialnimi in ekološkimi sistemi.

Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju izr. prof. dr. Katji Hrobat Virloget

Slovenska znanstvena fundacija bo podelila priznanje na predlog Oddelka za Arheologijo in dediščino FHŠ UP zaradi izvirne ideje in realizacije Mitskega parka kot aplikacije večletnih etnoloških raziskav ter uspešnega predajanja znanja o mitskem izročilu skozi dokumentarne filme v sodelovanju z RTV Slovenija.

Mitski park in razstava

Razstava "Mitske in druge resničnosti" v Rodiku je skorajda že pripravljena. Več: https://www.facebook.com/tvkoper/videos/316732849766211

V Delu v rubriki na potep članek: Z mitološkimi bitji na izlet: https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/z-mitoloskimi-bitji-na-izlet/

       

UP FHŠ na virtualni Informativi 2021 l 22. in 23. januar

Predavanje izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget Po poteh mitske krajine: Mitski park petek, 22.1., 11.30–12.00

Za dostop do predavanja, se mora poslušalec najprej registrirati na spletni strani Informative (https://www.informativa.si/ ) in nato na povezavi https://e.informativa.si/park/e-predavalnica najti predavanje, ki ga zanima. MITSKI PARK: https://app.livewebinar.com/918-670-804/3393a5a963a3693c36a96c765aab5d33

         

Spletne predstavitve prenovljenega študijskega programa Kulturni študiji in antropologija, 2. stopnja.

 

Četrtek 14.1.21 ob 15:30,

Četrtek 21.1.21 ob 15:30,

Četrtek 28.1.21 ob 15:30

Na spletni povezavi zoom:  

https://upr-si.zoom.us/j/88393214079

Meeting ID: 883 9321 4079

Čet dve leti napovedujemo razpis prenovljenega programa Antropologije na 1. stopnji (2022/23)!

 

Dobro jutro, oddaja o božičnih šegah in navadah z izr. prof. dr. Katjo Hrobat Virloget

Oddaja na RTV SLO 1, 28.12.20 (1:10:23 - 1:32 min): https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174742611?s=tv

Vabljeni na večmedijski projekt HODI.BODI pri doc. dr. Aleksandri Schuller

VSTOPITE ->

Ogledali si boste lahko šest avtorskih videov in prelistali Knjigo hoj, novoletno darilo vsem HODI.BODI. obiskovalcem! Projekt je nastal, ko si je skupina podiplomskih študentov zastavila naslednja vprašanja: »Kakšno je moje leto 2020? Kateri dogodki, katere odsotnosti in prisotnosti; kakšni občutki, čustva, podobe in drugi vtisi tvorijo mojo izkušnjo leta, ki je v naša življenja prineslo toliko sprememb?« HODI. BODI. je del na umetniški praksi temelječe raziskave, v kateri sodeluje skupina podiplomskih študentov OAKŠ in drugih oddelkov UP FHŠ, Maja Apat, Marija Božić, Ana Cikač, Milica Golijanin, Rok Novak in Polona Žigo. https://www.fhs.upr.si/sl/

Na spletni strani UP Fakultete za humanistične študije od torka, 22. decembra 2020, do ponedeljka, 4. januarja 2021

 

 

Vabljeni na virtualni dogodek z doc. dr. Mojco Terčelj ter Veleposlaništvom Paragvaja v Argentini in Veleposlaništvom Slovenije

“El legado de Branislava Susnik: Celebrando el centenario de la cientifica esloveno-paraguaya”, 10.12.20 a las 19:00

Prenos prek FB  veleposlaništva: https://www.facebook.com/embajadaesloveniaba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nov projekt na OAKŠ: Pasts without history and displaced histories of people without traces

Proteus, Francija-Slovenija, Michèle Baussant, CNRS, CEFRES, Katja Hrobat Virloget, OAKŠ FHŠ UP, 1.1.2021-31.12.2022

  https://defeatedmemo.hypotheses.org/237

 

"Na Kratko: Rasizem" na RTV SLO z izr. prof. dr. Alenko Janko Spreizer, 19.11.20

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174733221?s=tv&t=2

 

Dr. Branislava Sušnik, refleksije. Simpozij

Četrtek 26.11.20, 13:00-15:00 v sodelovanju z avtorico razstave dr. Mojco Terčelj z OAKŠ UP FHŠ

 

"Paragvaj, kot ga je spoznala in živela Branislava Sušnik"

Spletni seminar, 23.11.20 z dr. Mojco Terčelj iz OAKŠ FHŠ UP kot glavno raziskovalko

 

Mitski park

V okviru projekta na inovativen način vzpostavljamo inovativna doživetja mitske krajine v Rodiku, kjer bodo zgodbe v krajini pripovedovale skulpture in pripovedovalci, v živo in na GSM aplikaciji, svojo vizijo pa predstavlja tudi UNESCO umetnik za mir Marko Pogačnik. Video: https://www.youtube.com/watch?v=02xAfr0P9Vg (Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija - Hrvaška 2014 - 2020. Projekt je sofinanciran iz sredstev ESSR)

   

 

Uprizoritveni dogodek

Pod mentorstvom dr. Aleksandre Schuller so študentje postavili na gledališki oder umetniško raziskavo

    

 

Knjiga Človek in živali v UNESCO Biosfernem območju Kras in porečje Reke

Pod mentorstvom dr. Alenke Janko Spreizer, dr. Katje Hrobat Virloget in dr. Petre Kavrečič so študentje objavili rezultate raziskovalnega tabora v Parku Škocjanske jame

 

Rezultati projekta ŠIPK Riba na poti, riba napoti: dediščina ribištva in predelovalne industrije s poudarkom na Izoli

Na zgornji povezavi si lahko ogledate interaktivni zemljevid tematskih poti v Izoli in bližnji okolici, ki so nastale v okviru študentskega projekta ŠIPK Riba na poti, riba napoti: dediščina ribištva in predelovalne industrije s poudarkom na Izoli.

 

Uprizoritveni dogodek

Študentje so pri doc. dr. Aleksandri Schuller izvedli javni umetniški performans Telo, spomni se! Več glej http://www.primorske.si/2017/04/13/Na-drazbi-so-ponujali-tudi-komolec

Študenti magistrskih programov Kulturni študiji in antropologija ter Komuniciranje in mediji so pod mentorstvom dr. Aleksandre Schuller pripravili umetniške instalacije v okviru projekta Koper (ne)vidno mesto (Foto spodaj: Loris Morosini; Primorske novice). Več...

   


Knjiga Hrana in njena priprava na BOKPR

Študentje predmeta Izbrana poglavja iz etnologije pod mentorstvom dr. Petre Kavrečič in dr. Katje Hrobat Virloget objavili in predstavili raziskavo o hrani nekoč v Biosfernem območju Kras in porečje Reke. Več...

   

Arhiv dogodkov