Arheološki park Simonov zaliv

print


AKTUALNO V ARHEOLOŠKEM PARKU SIMONOV ZALIV

 

KULINARIČNI DOGODEK IN POKUŠINA VINA (projekt PKP »Triklinij«) 

 

Bogato poletje v Arheološkem parku Simonov zaliv smo letos zaključili z drugim kulinaričnim dogodkom in pokušino rimske hrane, ki so ga v okviru PKP projekta »Triklinij« zasnovali študentke in študentje programov Arheologija, Zgodovina ter Medijski študiji in komuniciranje (UP FHŠ) in Dediščinski turizem (UP FTŠ in UP FHŠ).

      

Domačim obiskovalcem in tujim gostom so predstavili nekaj značilnih rimskih jedi posebnih okusov in značilno rimsko vino z medom, mulsum. Obiskovalci so se seznanili z rimskimi recepti in sestavinami ter bujno gredico z rimskim zeliščnim vrtom, ki so ga prav tako vzpostavili študentje na projektu Triklinij. Pod strokovnim mentorstvom Turističnega združenja Izola smo tako skupaj oblikovali nov turistični produkt, ki bo v prihodnjih letih obogatil izolsko in istrsko turistično ponudbo.

          


IZSKUSTVENA DELAVNICA ZA OTROKE ZAPOSLENIH NA UP (projekt ŠIPK “Gradimo poti do dediščine”)

 

 

V torek, 29.9.2020, so v Arheološkem parku Simonov zaliv potekale še zadnje letošnje izkustvene delavnice, ki so bile namenjene otrokom zaposlenih na UP. Delavnice so bile zasnovane v okviru projekta ŠIPK “Gradimo poti do dediščine”, ki ga je letos uspešno pridobila UP FHŠ.

        

Otroci so s študentkami in študenti programov Predšolska vzgoja, Razredni pouk in Inkluzivna pedagogika (UP PEF) ter Arheologija in Zgodovina (UP FHŠ) raziskovali kulturno in naravno dediščino, povezano z rimsko obmorsko vilo. Študentke so pripravile ustvarjalno kamišibaj predstavo, delavnico izdelave rimskega nakita ter gibalne aktivnosti – rimske igre, sprehod po senzorični poti , itd. Delavnice so se zaključile z ogledom tipne slikanice »Počitnice v rimski vili«, ki so jo študenti sami izdelali v okviru projekta.

           

        


   PREDSTAVITEV PARKA

 

V Arheološkem parku Simonov zaliv smo začeli novo sezono in odprli vrata za obiske šol in napovedanih skupin ter posameznikov. Na arheološkem najdišču so na ogled rimski mozaiki in ostanki bivalnih prostorov rimske obmorske vile, poleg pa je za ogled vzpostavljen interpretacijski center. V njem obiskovalci spoznajo življenje v vili in rimski dobi, potipajo materiale, dvigajo bremena ali postavljajo oboke. Na interaktivnem zemljevidu spoznavajo vsebine o geologiji, morju, vetrovih, oljkah, ribah, delfinih in še o čem, ter natovorijo del ladje ali spoznavajo amfore.

   

 

ZA ŠOLE

Za šole in šolske skupine imamo pripravljene tudi izobraževalne kovčke s kopijami arheoloških predmetov, ki jih lahko potipajo, vzamejo v roke ali preizkusijo, po želji vas obiščemo tudi na šoli. Teme o rimski medicini, pisavi, trgovini ali prehrani so dopolnjene z nalogami, prilagojenimi različnim starostnim skupinam. Na delavnicah se lahko preizkusijo v izdelavi mozaika, v pisanju na voščene ploščice ali pa preizkusijo rimska oblačila in predmete rimskega vsakdana. Ob tem pa spoznavajo delo arheologov, restavratorjev in strokovnjakov za varovanje dediščine.

   

V parku po dogovoru organiziramo tudi kulturni, družboslovni ali naravoslovni dan za zaključene skupine.

VODEN POTAPLJAŠKI OGLED ANTIČNIH OSTALIN

V avgustu bo ob sredah s pričetkom ob 10. uri možen ogled podmorskih antičnih ostalin v organizaciji Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran (IPPA).

Potapljanje je namenjeno starejšim od 12. let (mladoletni v spremstvu staršev) ter dobrega zdravja, predznanje ni potrebno. Potapljanje vključuje teoretični del in praktično potapljanje. Predvidene so skupine do 4 oseb, za večjo skupino se izvedba razdeli na več delov.

Cena na osebo znaša 40 eur.

Za prijavo na potapljanje je obvezna prijava prek telefonske številke 041 746 153 ali elektronske pošte zavod@ippa.si.

 

Vljudno vabljeni!


 

KONTAKTI

Telefon: (05) 66 37 746

Elektronska pošta: vila.simonovzaliv@fhs.upr.si ali andrej.preložnik@upr.si

   


 

URNIK

maj, junij, september: petek, sobota, nedelja, 16h-19h

julij, avgust: torek-nedelja, 17h-20h

    


 

KAKO DO NAS


 

CENIK VSTOPNIC IN VODSTEV

 

    


Več o vili na : www.project-as.eu